Muzgo

Haza talált a Tarkovszkij-hagyaték

A napokban került árverésre a Sotheby’s aukciósházban Andrej Tarkovszkij hagyatéka. A filmtörténet egyik legkiemelkedőbb rendezőjének több ezer darabból álló együttesét alig néhány perc alatt a korábban becsült értékének 15-szöröséért (2,4 millió USD) vitték el. A fináléban három potenciális érdeklődő maradt: egy homályban maradó lett üzletember, Lars von Trier dán rendező és Mihail Meny, Oroszország ivanovói körzet képviselője. Tarkovszkij ezen körzet szülötte, és büszkén őrzik emlékét. Tíz évvel a rendező halála után, 1996-ban megnyitotta kapuit az Andrej Tarkovszkij Múzeum Jurjevec azon házában, ahol a rendező a világháború éveit töltötte (ma a Tarkovszkij utca 6. szám). Nyaranta filmfesztivállal emlékeznek meg a rendező munkásságáról.

A hagyaték Tarkovszkij levelezését, fényképeket és eredeti forgatókönyveket tartalmaz. Utóbbiak különlegességét az adja, hogy az eredeti jelenetekhez képest más került filmre és vászonra. A forgatókönyv-vázlatok mellett olyan feljegyzések is új tulajdonba kerültek, melyek a végső változatokhoz képest más-más kamerabeállításokat, forgatási helyszíneket jelölnek, illetve egyes jeleneteket részletesen kielemeznek. Csupán hét nagyfilmet rendezett, de ezek egytől egyig remekművek. Ingmar Bergman azt mondta, hogy Tarkovszkij új filmes nyelvet teremtett, a licitben is komolyan versenyző Lars von Trier pedig egyenesen isteníti. Legismertebb filmjei a Sztalker és a Solaris.

Az árverésre Mihail Meny komoly előkészületekkel jelentős köz- és magánforrásokat mozgatott meg, hogy megfelelő anyagi háttérrel léphessen a ringbe. Természetesen sikerült a vétel. A hagyaték Jurjevecbe fog kerülni, ahol a szovjet éra hányattatott sorsú művészének-rendezőjének méltó emléket állítanak.

Órás Tamás

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása