Muzgo

Miamiban megmutatták, mi az a kortárs képzőművészet

December elején tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit az Egyesült Államok legnagyobb kortárs művészeti vására. A Baselben 1970 óta jelentkező kiállítássorozat Miami Beach-en megvalósított testvérrendezvénye mára a nemzetközi művészvilág egyik legfontosabb találkozópontjává vált. A világ 31 országának több mint 260 vezető galériája és több mint 2000 művész vett részt a bemutatón.

Impression_aaaaaaaaaaazydd.jpeg

A kiállító galériák a legelismertebbek közül kerültek ki, a híres alkotók munkáit és az élvonalbeli újoncok alkotásait egyaránt felvonultatták. Amit pedig kínáltak: egyedi kiállítási szekciók, fiatal galériák bemutatkozása, performanszok, különféle művészeti projektek és videóinstallációk. A show meghatározó és kihagyhatatlan élményt jelent a művészet kedvelői számára, lehetővé téve a kortárs művészet új fejleményeinek felfedezését és ritka, muzeális alkotások megismerését egyaránt.

Impression_aaaaaaaaaaazycn.jpeg

Az attrakció 70 ezres látogatottságot ért el az utolsó napokban. Közel 130 múzeum és egyéb intézmény vett részt a világ minden tájáról. Híres magángyűjtők Amerikából, Európából és eddig esetleg kevésbé ismert szereplők, új gyűjtők is csatlakoztak a világ minden részéről. A legértékesebb műtárgyak professzionális szervezésben, a helyi és nemzetközi partnerekkel együttműködve váltak elérhetővé a nagyközönség számára.

A résztvevők nyilatkozataikban pozitív tapasztalatokról számoltak be. Stefania Bortolami, a New York-i Bortolami Galéria vezetője elmondta, milyen fontos számukra, hogy Sandy hurrikán miatt elszenvedett pusztulás után meg tudtak jelenni az Art Baselen. Megjegyezte minden erőfeszítésük megtérült a színvonalas vásárnak és a fiatal művészeik remek kiállításának köszönhetően.

Art_Video_Nights_2012_aaaaaaaaaaazylg.jpeg

Rengeteg programtípus között válogathattak a látogatók. Második éve rendezték meg az Art Public-ot, a Collins Parkba varázsolt nagyszabású, szabadtéri kiállítást hatalmas szobrokkal, videó-installációkkal és élő előadással. Az Art Kabinet 20 művészeti galéria kiállításának adott otthont, amely a show egyik visszatérő beszédtémája lett. Míg mások az Art Position-t találták fontosnak. Ez egy kisebb válogatás szerepét töltötte be 16 galéria alkotásaiból szemezgetve, bepillantást engedve a feltörekvő művészek alkotótevékenységébe. 40 galéria bemutatásával az Art Nova idén több mint 100 alkotót gyűjtött össze. A részleg ismét a műhelyekből frissen kikerült művek felfedező helyévé vált. A SoundSpace Parkban egy 7000 négyzetméteres vetítővásznat húztak fel, az Art Video sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a műsort meg kellett hosszabbítani, a látogatók számát 1200-ra becsülik. A művészvilág vezetői, mecénásai találkozhattak az Art Basel Conversations reggeli beszélgetésein. Az Art Salonban pedig minden délután rövidebb előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. A program központi helyet foglal el az Art Basel eseményei között, mert tükrözi azt az elképzelést, hogy a rendezvény nem egyszerűen a műalkotások piaca, hanem az egész művészvilág szereplőinek fontos találkozóhelye.

Huhák Heléna

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása