Muzgo

Itt a karácsony!

Az egyetemes jele a karácsony közeledtének, hogy a téli város varázslatos színekbe öltözik. A Broadway fényeit megszégyenítő káprázatos égők tekerednek a lámpaoszlopokon és faágakon; az üzletekben karácsonyfadíszek és fenyőfaágak színesítik a dekorációt. Vajon sikerült a múzeumoknak is megragadni az ünnepi hangulatot?

Az elmúlt hetekben fél szemünkkel a karácsonyi készülődését figyeltük, ahol jártunk mindig gondoltunk arra, hogy ilyen szempontból is körbenézzünk. Arra a megállapításra jutottunk, hogy eltérő intenzitással ugyan, de egyik intézmény sem tudta kivonni magát az ünnepek izgalmai alól. Míg a Petőfi Irodalmi Múzeumban az utcafront felőli égősorral, a korláton végigfutó fenyőfaágakkal, a múzeumshop egyedi ajándéktárgyaival és nem is egy, hanem több feldíszített fenyőfával az ünnepi hangulat valóban mindent átjárt, addig előfordult, hogy valahol csak egy árva, csúnyácska karácsonyfát találtunk. 

A Műcsarnokban épp akkor fejezték be a díszítést, amikor betoppantunk, így frissiben kaphattuk lencsevégre az előcsarnok közepén felállított a friss művet. Egy ezüst színű díszítés-kombináció határozta meg a fa markáns kinézetét. Az Iparművészeti Múzeumban már az adventi vásáron is találkoztunk egy karácsonyfával, amelyet sajnos nem sikerült lencsevégre kapni, de a minap sikerült egy másikat megörökíteni. A képen jól látszik, hogy takarékosan öltöztették fel a fát, mert az ajándékdobozos díszítés csak azon az oldalon kapott helyet, amelyet a közönség is lát. Így kell ezt!

A Ludwig Múzeumban igazából most sem kellett csalódni. Mikor másfél hete ott jártunk fenyőzöldet még keresve se találtunk. Helyette, a múzeumboltban igazi posztmodern karácsonyfákat leltünk újrahasznosított kartonból kivágva. Környezetbarát és stílusos, de még véletlenül sem konzervatív.

A teljesség igénye nélkül, a fenti összeállításban azokat a karácsonyfákat szedtük csokorba, amelyeket éppen sikerült lencsevégre kapni. Biztos kimaradt egy-két szép példány, ha van egy jó fotód, szívesen várjuk!

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása