Muzgo

Ennyire volt népszerű a múzeum 2012-ben

A Google mindén év végén összeállítja a legnépszerűbb keresőkifejezések listáját, így képet kaphatunk arról, hogy az adott évben melyek voltak a legnagyobb érdeklődést kiváltó események, sztárok, filmek, sportolók, elektronikai eszközök, stb. A kategóriák között hiába keressük a múzeum kifejezést, de nem túl meglepő módon a toplista első tíz helyezettjei között sem találunk muzeális intézményt vagy műalkotást, de még kortárs művészt sem.

A Google nem csak világszinten, de az egyes országokra lebontva is kilistázza a legkeresettebb kifejezéseket. Nekünk rossz hír, hogy a regionális tagolásban sem jelennek meg a múzeumok, a Megasztár, a Való Világ, a FTC vagy épp Flour Tomi sokkal előbb akad bele digitális halászhálónkba. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik egyik kategóriába se férnének bele. 

Úgy gondoljuk, hogy a 2012-es évet érdemes a Google algoritmusára hagyatkova is számba venni, mert manapság a kereső óriás az információszerzésben megkerülhetetlen. Így joggal feltételezhetjük, hogyha egy kiállítás vagy egy kulturális esemény átlépi az emberek ingerküszöbét, akkor az internethez fordulnak. Szerencsére a Google a kezünkbe adja az eszközt, amellyel számba tudjuk venni, hogy idén a múzeum szó mennyire volt népszerű kulcsszó.

Az adatokat heti bontásban kapjuk meg, március 11-i, június 16-i és október 21-i heteken találunk csúcsokat. Fontos megjegyezni, hogy nem abszulút értékeket kapunk, hanem egy 100-as skálára vetítve a különböző időszakok egymáshoz viszonyított eredményét. Látható, hogy a három csúcs közül kettő nemzeti ünnephez kötődik, a júniusi pedig a Múzeumok Éjszakájához.

Városokra lebontva kirajzolódik a főváros fölénye, amelyen természetesen nem lepődünk meg, helyette érdemes kiemelni Szegedet, Veszprémet, és Zalaegerszeget, a második és két harmadik helyezettet. Virtuális pacsi az ottani múzeum rajongóknak! A pöttyök alapján a nyugati országrész főlénye állapítható meg, a túlsúlyt sokkal szemléletesebb formában láthatjuk, ha a View full report melletti linkre kattintva a regionális nézetre váltunk.

A harmadik grafikonon a legnépszerűbb kapcsolódó kulcsszavak listája látható. A Múzeumok Éjszakájának népszerűsége itt is világosan leolvasható, de a Szépművészeti Múzeum idei sztárkiállítása a Cézanne jött látott és győzött. Tehát azok közül, akik 2012-ben rákerestek a múzeum szóra, a leggyakrabban a posztimpresszionista festő tárlata után érdekelődtek.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása