Muzgo

Hitler visszatért a varsói gettóba

Nagy vihart kavart és sokakat felháborított az egykori varsói gettó területén elhelyezett, Adolf Hitlert ábrázoló szobor. A térdeplő és kezeit imára kulcsoló Führer Maurizio Cattelan műve. Nem meglepő módon az érdeklődők tömege mögött a gerjesztett viták száma sem maradt el. Több zsidó csoport is tiltakozott és érzéketlen provokációnak minősítette az alkotás bemutatását azon a helyen, ahol a nácik 300 ezer zsidót gyilkoltak meg.

article-2254295-16AD253E000005DC-711_306x517.jpg

Az apró, imádkozó figura – pontosabban csak a háta – egy fakerítés résén keresztül látható. A náci vezér a kicsiny méret és a távolság hatására egy ártalmatlan iskolásfiúként fest. Fabio Cavallucci, a Kortárs Művészetek Központjának igazgatója, aki a szobor kiállítását irányította, közölte: nincs olyan szándék a művész vagy a központ részéről, amely szerint a zsidó emlékezetet szerették volna megsérteni. Ez egy műalkotás, amely megpróbál valamit elmondani a mindenhol jelenlévő és megbúvó gonoszról.
A szobrot befogadó kiállítás rendezői nyilatkozatukban közölték, számukra a cél, hogy a látogatókat reflexiókra bírják, elmélkedjenek el az emberi természet sötét oldaláról. Ahogy fogalmaztak, minden bűnös egyszer ártalmatlan és védtelen gyermek volt.

article-2254295-16ACCDED000005DC-719_634x803.jpg

Az elképzelés megosztotta a közönséget. Néhányan nem fogadták el ezt az érvelést, a Simon Wiesenthal Center a szobor elhelyezését érzéketlen provokációnak nevezte, amely sérti a nácik zsidó áldozatainak emlékét. Ami a zsidókat illeti, Hitler csak azért imádkozott, hogy töröljék el őket a föld színéről – mondta a szervezet izraeli vezetője, Efraim Zuroff.

Míg egyeseket sokkolt a szobor, addig mások tetszésüket, vagy legalábbis megértésüket fejezték ki a rendezők motivációja iránt. A pozitívan nyilatkozó látogatók úgy érezték, a mű valóban provokatív, de sértőnek nem nevezhető.   

article-2254295-16ACCF0B000005DC-674_634x399.jpg

Lengyelország főrabbija, Michael Schudrich azt mondta, idő előtt értekezett az installáció bemutatási helyéről és semmi kifogásolnivalót nem talált benne. Elfogadta a művész arra irányuló kísérletét, hogy erkölcsi kérdések felvetésével provokálja a nézőket. Azt mondta, megnyugtatták őt a kurátorok is afelől, hogy nem áll szándékukban Hitler rehabilitációja, sokkal inkább meg szeretnék mutatni, hogy a gonosz hogyan tud megjelenni egy édes imádkozó gyerek látszata mögött.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása