Muzgo

Megtalálták Matisse kertjét

25 év után, a ködös Angliában találták meg Henri Matisse Le Jardín című festményét. Az 1 millió dollárra taksált művet a stockholmi Modern Művészetek Múzeumából lopták el még 1987 májusában. A siker Christopher A. Marinellonak köszönhető, aki az Art Loss Register munkatársaival együttműködve azonosította, majd egy tárgyalási folyamat eredményeképpen visszaszerezte a műalkotást jogos tulajdonosának.

Negyed századdal ezelőtt a betörő egy egyszerű kalapáccsal jutott be múzeumba, majd a képpel együtt a biztonsági őrök orra elől menekült el. A bűnesetet természetesen az Interpolnak és a legnagyobb magán kézben működő adatbázisnak, az Art Loss Registernek is jelentették. A festményt azóta többször megpróbálták értékesíteni, persze sikertelenül, még magát múzeumot is megkeresték, amely csak elképesztő összegű váltságdíj ellenében kaphatta volna vissza a festményt. A mű azonban túl ismert volt ahhoz, hogy a legális műkincspiacon bármilyen értékkel bírjon és pontosan ezért jelenthette ki magabiztosan Lars Nittive a múzeum akkori igazgatója, hogy a kép előbb vagy utóbb elő fog kerülni.

Christopher A. Marinello, hivatása szerint ügyvéd és az ellopott műtárgyak visszaszerzésének egyik specialistája. Az elmúlt években összesen 160 millió dollár értékben kutatott fel eltűnt műalkotásokat.

Henri Matisse a modern festészet egyik legnagyobb alakja, akit Cézanne és Picasso nevével lehet csak egy lapon említeni. Le Jardín című festménye jelenleg egy angliai páncélszekrényben várja, hogy visszakerüljön jogos tulajdonosához.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása