Muzgo

Ide költözik a londoni Design Múzeum

Mármint nem ide, hozzánk, hanem marad Londonban, de a Temze parti raktárépületből a Commonwealth Institute hosszú ideje üresen álló épületébe vándorol az alapítása óta világhírűvé vált intézmény. A múzeum hosszú és sikeres utat járt be, onnantól kezdve, hogy a V&A pincéjében megrendezték az első britt designt bemutató tárlatot.

A Design Múzeum jelenleg a Shad Thames 28 alatt található, amely a Temze egyik történelmi épületeket felvonultató rakpartja, nem olyan messze a Tower-hídtól. A tervek szerint 2014-ben a jelenlegi helyszínről a Kensinghton High Streetre költözik, a Hollande Park déli oldalán fekvő Commonwealth Institute-ba, amely 2002. óta áll kihasználatlanul. Az intézmény így jóval közelebb kerül London kulturális ütőeréhez a Hyde parkhoz és az attól délre található Exhibition Roadhoz, ahol az angol főváros legjelentősebb múzeumi sorakoznak.

Az eredeti épület tervezésért Sir Robert Matthew felet, aki a Sir Robert Matthew, Johnson-Marshall and Partners építészcég egyik alapítója. Az építési munkálatok két évig zajlottak, végül 1962-ben vehette birtokába az épületet a Commonwealth Institute. A szervezet kutatásokat és oktatási feladatokat látott el a Brit Nemzetközösségben és nem utolsósorban kiállításokat is rendezett. Az új épület ilyen szempontból jó választás, hiszen alapvető múzeumi funkciókat is figyelembe vettek a tervezésénél: 12 300 négyzetméter alapterületéből 5 500 kiállítótér, 440 galéria és kisegítő funkciókra használható. A szervezet 2002-ben költözött ki az épületből és azóta már a ledózerolása is felmerült, de szerencse a jövő mást tartogat, 10 év kísértetjárás után 80 millió fontból a Design Múzeum új otthona lesz.

Az épület új kialakításárt John Pawson britt designer a felelős, aki állandó és időszaki kiállítótereket, előadótermet, könyvtárat tervezett az épületbe. A projekt a kulturális minisztertől kezdve London polgármesterén át a nagyközönség támogatását is élvezi. A legfontosabb nem az össznépi konszenzus, vagy az, hogy egy új világszínvonalú múzeummal bővül London, hanem az, ahogyan: megmentve a pusztulástól egy ikonikus épületet - fogalmazta meg találóan Pawson.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása