Muzgo

Múzeumshopok V. - Néprajzi Múzeum

1.      Megközelíthetőség az épületben

A Néprajzi Múzeum múzeumi boltjának első szimpatikus vonása, hogy bárki könnyen megközelítheti, nem kell végigtekinteni egyetlen kiállítást sem, nem kell felfedező körútra indulnunk az egykori kúriaépületben. Akinek éppen csak pár perc szabad ideje van a 2-es villamos következő járatának megérkezéséig, az is gond nélkül beugorhat szétnézni egy kicsit, vagy akár vásárolni is. Útbaigazító tábla és egy nagy felirat segíti a tájékozódást. Nincs más hátra, mint előre! Pontosabban a főbejárattól jobbra, a kávézóval szemben.

muzbo_logo_sarga.jpg

2.      Első benyomások

Aki először jár itt, annak biztosan megakad a szeme a muzbo- feliraton.  Ez az első jele annak, hogy a Néprajzi igyekszik arculatot varázsolni az üzletnek, melynek hangulata kellemes, se nem túl zsúfolt, se nem ürességtől kongó. A rendelkezésre álló és megfelelő méretű alapterület kihasználása optimális. A kialakítás és berendezés inkább hagyományos, elvégre egy néprajzi múzeumban vagyunk, ezért ezen nem lepődünk meg. A kényelemre is gondoltak az üzemeltetők, van hely leülni, olvasgatni, nézelődni. Az egységes, múzeumi arculathoz illeszkedő látványvilág példájaként hozható fel a festett láda és komód.

SAM_7126.JPG

3.      Kínálat, árkategóriák

Ami a lényeget, azaz a kínálatot illeti, kézenfekvő, hogy a polcokon a múzeum saját kiadványai sorakozzanak, az állandó és időszaki kiállításokhoz, múzeumi programokhoz kapcsolódó ajándéktárgyakkal, kiállításvezetőkkel, folyóiratokkal, hangzó és multimédiás tartalmakkal egyetemben.A legkülönfélébb árkategóriák között válogathatunk kedvünkre és pénztárcánk vastagsága szerint, az akciókat is érdemes figyelni, például karácsony előtt 20%-os kedvezménnyel juthattunk hozzá a múzeumi kiadványokhoz, forráskiadványokhoz, szakirodalmi munkákhoz.

A klasszikus párszázasok – képeslap-hűtő mágnes-ajándékszatyor háromszöge – mellett népművészeti termékeket is befogad a bolt. Így kézműves és iparművészeti termékek, javarészt ruházati kiegészítők és lakástextíliák, gyermekjátékok, népi hangszerek, mézeskalácsok, házi készítésű lekvárok is sorakoznak a polcokon. A művészeket mindig az éppen aktuális kiállításokhoz kapcsolódva keresik fel.

A múzeum honlapján elérhető webboltban a saját kiadványokat vehetjük szemügyre. A lista friss, a 2012-es termést is tartalmazza, így ha nem esne utunkba a Kossuth tér, ezekhez a portékákhoz internetes rendeléssel is hozzájuthatunk.

SAM_7125.JPG

4.      Célközönség

Laikusok és szakértők is találnak itt kedvükre valót. A hagyományos, népi díszítésű minták és stílusjegyek reneszánszukat élik. Ez talán az a divatirányzat, amit egy kicsit jobban meglovagolva a Néprajzi múzeumshopja a fiatalabb korosztályt is megcélozhatja, arról nem is beszélve, hogy talán azt is eléri, hogy a boltban kedvező benyomást szerző látogató tovább is merészkedik és meg sem áll a kiállításokig.

5.      Kedvenc

A sokféle szellemi táplálék mellé – amit egy múzeum kínál látogatói számára – úgy éreztük, dukál, ha egy kicsit a hasunkra is gondolunk. Ezért kedvencként a házi készítésű lekvárokat említjük meg, amelyek többféle ízben, szép kivitelezésben kaphatóak, minden édesszájúnak remek ajándék. 

_DSC5596_483x150.jpg

Huhák Heléna

Fotó: Néprajzi Múzeum

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása