Muzgo

Külföldi hírek

Elkészült III. Richárd (1483. június 26. – 1485. augusztus 22.) angol király új portréja. Sajnos uralkodása alatt Richárdot nem sikerült megörökíteni, a legkorábbi ismert ábrázolás 1520-ban készült, ismeretlen festő által. Ez ma a londoni Society of Antiquaries tulajdonában van. Most a modern technika korában viszont új lehetőség nyílt egy hiteles portré készítésére. A király csontjait a Lecihester parkban találták meg és DNS vizsgálatokkal bizonyították, hogy valóban ő III. Richárd. Ezután már csak a koponyára volt szükség és el is kezdődhetett az arckép megalkotása, azokkal a modern arcrekonstrukciós-módszerekkel, amelyeket már jól ismerhetünk olyan nyomozós sorozatokból mint például a Dr.. Csont vagy CSI Helyszinelők.

Richard_III_earliest_surviving_portrait.jpg

Minden magyar, aki járt már a római Szent Péter Bazilikában, Michelangelo Pieta szobránál hallotta annak a magyar őrültnek a történetét , aki megrongálta ezt a gyönyörű alkotást. Ilyen balszerencsés esetek minden múzeumban előfordulnak kamerák és őrök ide vagy oda. Szerencsére a héten összefirkált Delacroix festményért nem mi vagyunk a felelősek. A Szabadság vezeti a népet című képet, ami a Louvre tulajdonában van, egy 28 éves nő támadta meg. Megnyugtatásul a közölték a restaurátorok, hogy a fekete filctollat könnyen el lehet távolítani.

Még alig telt el egy hónap a 2013-as évből az angolok már 2014-en gondolkodnak. Jövőre lesz ugyanis az első világháború 100. évfordulója, amire már most készülnek a Brit-szigeteken. Augusztus 4-re a konfliktus kirobbanására nemzeti istentiszteletet terveznek, Karácsonyra pedig annak az ideiglenes fegyverszünetnek és békés focimeccsnek a rekonstruálását, amelyet a fronton harcoló angol és német katonák kötöttek az ünnep idejére. Az események rekonstruálásában az egyik legnagyobb segítséget az Imperial War Museum nyújtja.

A mai kor IKEA bútorai között élve felüdülés egy iparművészeti múzeum gyűjteményében 18. századi írószekrénnyel találkozni. Az akkori asztalosok remekeit ma már valószínűleg mi ki sem tudnánk teljesen nyitni, ha meg mégis, a következő alkalommal nem találnánk meg melyik titkos fiókba dugtuk el értékeinket. A berlini Nemzeti és Iparművészeti Múzeum közös műtárgya Európa egyik legszebb bútorkészítési remeke Abraham és David Röntgen szekretere, ennek a gyönyörű bútornak Frigyes Vilmos király volt méltó tulajdonosa.

A new yorki Metropolitan Museum legújabb zseniális húzása, hogy az interneten keresztül nem reklámokkal, hanem egy sorozattal veszik rá a nézőket a múzeumba járásra. Már több tévéműsor létezik, amelyekben műtárgyakat árvereznek el, történelmet kutatnak, egy-kettőről már mi is írtunk nektek. A MET tervei szerint a honlapjukon indított sorozatban egy-egy műtárgyat fognak a kurátorok bemutatni röviden 2-3 percben. Az első rész már megtekinthető a honlapjukon.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása