Muzgo

Lemondanál fél sör áráról csak azért, hogy múzeumba mehess?

A Brazil kormány legújabb határozatában 25 dollárral toldja meg a munkások bérét, amelyet csak és kizárólag a kultúra fogyasztására fordíthatnak. Az összeg 90%-át a munkáltatóknak kell állnia, amelyet így leírhatnak az adóból, de a maradék 10%-ot az alkalmazottak béréből vonják le. 25 dollár 10%-a 2,5 dollár, amely egy erős alsó-középkategóriás sör árának felel meg a latin-amerikai országban. Vajon lemondanak egy fél korsó sörről, hogy például meglátogassák a csészealj formájú modern művészeti múzeum kiállításait?

A béren felüli juttatással a brazil kormány egyik célja a kulturális élet felpörgetése, amely az előzetes számítások szerint 3,5 milliárd dollár tőkeinjekciót jelent a kulturális szektornak. Így nem csak a fogyasztók, de a múzeumok, művészek, színházak vagyis a kulturális javak előállítói is jól járnak. A munkáltatók le tudják írni az adóból, a kormánynak pedig kevesebb papírmunkát jelent, vagyis valóban mindenki örülhet. 

Brazília elsősorban a karneváljáról, fejlődő gazdaságáról és botrányos közbiztonságáról híres. A szegények és a gazdagok között a társadalmi olló hihetetlen széles, rengetegen élnek létminimum alatt az úgynevezett favelákban. Az ország kulturális minisztere, Marta Suplicy szerint az intézkedés új társadalmi rétegek számára teszi elérhetővé a kultúrát. "Minden fejlődő országban a kultúra kulcsszerepet játszik a gazdaságában, miért pont a szegények ne férhetnének hozzá?" - jellemezte a kormány döntését. 

Te lemondanál fél sör áráról, hogy múzeumba járhass?

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása