Muzgo

Múzeumshopok VII. - Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum

Elérkezett ez a nap is. A múzeumi shopok világában tett utazásunk a végéhez közeledik. Az utolsó állomás pedig egy nagyon is speciális intézmény, a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum boltja.

1.) Megközelíthetőség az épületben, tér kialakítás, benyomások
A Magyar Nemzeti Múzeum mögött található Bródy Sándor utca - Pollack Mihály tér találkozásában helyezkedik el maga a Magyar Rádió épülete, ennek egyik egységében kapott helyet a múzeum. A shop ezen belül nem különül el, a pénztár körül kialakított tér funkcionál boltként. Ha a körüljárhatóság, észlelés, tárgy-ember kontakt szemszögéből nézzük, a bemutatás tökéletes - mindent jól látunk, sőt kézbe is tudunk venni, nem árul senki zsákbamacskát semmivel. A mai világ azonban a szebbet-nagyobbat-csillogóbbat elvet vallja, ennek már nem feltétlenül felel meg a bolt. A funkcióját betölti, de szebb környezetet, vagy akár egy kicsit jobban elszeparált teret kialakíthattak volna neki.

2.) Kínálat, árkategóriák
A kínálat ismertetését a nem látható tárgyakkal kezdeném - lehet ugyanis jegyeket, bérleteket kapni a Magyar Rádió egyes eseményeire, koncertjeire, kabaréira - így a jegybeszerzést össze tudjuk kötni a múzeumlátogatással. Mennyivel többet nyújt ez, mint az online rendelés! Emellett azonban a különféle árkategóriájú CD-k, DVD-k, könyvek, apróbb és kevésbé apró ajándéktárgyak is mind megtalálhatók. Vehetünk magunknak MTVA logókkal ellátott pólót, lehet tévémacis kulcstartónk, de ihatunk Frakk legnagyobb barátaival-ellenségeivel, Szerénkével és Lukréciával díszített bögréből is - persze miután megvettük. Az elektronikus rögzítőkön vagy a rádió egyes műsorait (vagy éppen a Petőfi Rádió zenei válogatását), vagy a tévé legszeretettebb adásait (mesék, oktatófilmek, magyar és külföldi filmek) vihetjük haza. A bolt árai széles spektrumban mozognak, az ár-érték arány teljesen reális, ennél több szót nem is érdemel mindez.

3.) Célközönség
Főként felnőttek, vagy a 20-as éveikben járó fiatalok. Figyelembe kell ugyanis venni, hogy kik látogathatják meg a múzeumot, és jó eséllyel ők lesznek a shop potenciális vásárlói is. Ők maguknak, vagy gyerekeiknek, kis testvérüknek válogathatnak a kínálatból, találnak apró szuvenírt, vagy akár maguknak egy emlékezetes élményt - adja azt film, zene, könyv vagy éppen egy kabaré.

4.) Kedvenc
Ezzel a kérdéssel vagyok mindig a legnagyobb bajban, mivel szívem szerint sok mindennel pakolnám fel magam. Megvenném például az összes rádiótörténeti könyvet, de egy mesefigurás csecsebecsét sem hagyhatok hátra, nem is beszélve a kedvenc filmemről. Éppen ezért választok teljesen mást - a Süsü gobleint. Felidézem majd a technika órák minden szépségét, tűt és cérnát ragadok és kivarrom majd a család legfiatalabb tagjának ajándékba.

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása