Muzgo

Sohasem látott Picassoval nyit a Louvre Abu Dhabiban

Picasso "Portrait of a Lady" című munkája a húzónév azon a kiállításon, amellyel az Egyesült Arab Emírségek elkezdi bevezetni a köztudatba a 2015-ben Abu Dhabiban megnyíló Louvret. A kollázsolt és festett technikával készült művet még soha nem láthatta a nagyközönség, a szakirodalomban is csak egyszer tesz róla említést John Richardson a spanyol művészről szóló, A Life of Picasso: The Triumphant Years, 1917-1932 című művében. Az alkotás minden bizonnyal II. Sándor cár lányát Natalie Paley-t ábrázolja, aki híres modell és a párizsi körök ismert alakja volt. A művészettörténész szerint Picasso, mint oly sokszor, ebben az esetben is fénykép alapján dolgozhatott.

A több éves csúszás után végre megkezdődtek a Louvre építési munkálatai a város kulturális negyedeként funkcionáló Saadiyat-szigeten és ezzel együtt a két év múlva megnyíló múzeum hírnevét megalapozó marketinggépezet fogaskerekei is csikorogva működésbe lendültek. "Birth of a museum" vagyis "Egy múzeum születése" címmel nyíló kiállítás azokból a képekből válogat, amelyeket az emirátus az utóbbi egy-két évben vásárolt meg a gyűjtemény részére és majd az állandó kiállításon lesznek láthatóak.

Az április 22-én megnyíló tárlaton 130 műtárgyat állítanak ki, amely hat nagyobb egységben enged bepillantást a jövőbeli múzeum kiállítási koncepciójába. A gyűjtemény jellegét tekintve egyetemes, vagyis akárcsak a British Museum vagy az anyaintézmény, a Louvre, az Abu Dhabiban megnyíló intézmény is a civilizációkon és korokon keresztül átívelő narratívát alakít ki. A felsorakozó alkotások a háromezer éves, oroszlánfejjel díszített közel-keleti aranykarkötőtől kezdve, Jacob Jordaens Az irgalmas szamaritánus képén át Cy Twombly kortárs műalkotásig terjednek. Ilyen széles merítéssel a kurátor a nyugat és kelet közti párbeszédet, a multikulturalizmust is a zászlajára tűzte, hiszen a nyugati alkotók mellett természetesen közel-keleti művészek is képviselik magukat. A mostani tárlat csak betekintést nyújt a múzeum majdan képviselt esztétikájába és nem egy az egyben reprezentálja azt, hiszen a megnyitóig még így is két év van hátra. A hivatalos megfogalmazás szerint a kiállítás csak a történet kezdetét meséli el, innen jön a cím is.

A július 20-ig nyitva tartó tárlatot a gyerek- és családi programoktól kezdve, az iskolásoknak és felnőtteknek szóló foglalkozásokon át, a szakmának szóló előadásokig sokféle rendezvény kíséri. Például az április 22-én megrendezésre kerülő első előadás alkalmával Hissa Al Dhaheri a Louvre Abu Dhabi projektmenedzsere ismerteti az új múzeumot, majd a kurátor, Laurence des Cars foglalja össze a művészettörténeti koncepciót és azt, hogy miért is lesz egyedi az új Louvre.

A tárlat 2013 októberétől Párizsban is látható lesz.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása