Muzgo

Egy évvel öregebb lett a Néprajzi Múzeum

Neprajzi-Muzeum.jpg9.30. izgatottan álldogálunk a Kossuth téren, a Kúria épülete előtt. Mindjárt kezdődik! Bevárjuk a csapatot és belépünk az épületbe. Megállunk a programtábla előtt és máris mellettünk terem Joó Emese, a programfelelős. „Jaj de jó, hogy eljöttetek! Kerüljetek beljebb!” Mosolygó munkatársak fogadnak a ruhatárban, az előtérben. Mindenki kedves, boldog, de izgatott is, hiszen egy különleges szülinapi partin veszünk részt: 141 éves a Néprajzi Múzeum!

Igen, igen, pontosan tudjuk, hogy mikor ünnepli az öregúr (vagy öreghölgy?) a születésnapját, hiszen 1872. március 5-én nevezték ki Xantus Jánost a Néprajzi Tár őrévé. Az akkor még Nemzeti Múzeum keretei közé tartozó gyűjtemény ezen a napon indult el az önállóvá válás útján és kezdetét vette a színes szagos 141 év. De szégyellős ünnepeltről van szó, nem hangoztatta most a korát, hanem inkább újdonságokkal fogadta az ideérkezőket. Az információs pultnál mindenki kezébe kapja a szédítően sokszínű napi programot. A frissen érkezők legnagyobb problémája, hogy mit is válasszanak, hová is menjenek először? Ám a jól felkészült látogatók (mint mi), már napokkal korábban összeállította az „útvonaltervet”, hiszen a jó szervezésnek köszönhetően a honlapon elérhető volt.

10.00. Elkezdődnek a tudományos kerekasztal beszélgetések, nekünk erre esett a választásunk. Az első előadás az online gyűjteményekről és adatbázisokról szólt, ami első hallásra elbizonytalanított, hogy jó helyen járunk-e és nem csöppentünk-e bele egy hightech, online, hardver, gigabite konferenciára. Nem, nem, ez is a Néprajzi Múzeumban van! A digitális világunk sok újdonságot, praktikumot, de problémát is jelent a múzeumok számára - ebben egyetértettek a kerekasztal tagjai: Torony Zsuzsanna (Magyar Zsidó Levéltár), Bánki Zsolt István (Petőfi Irodalmi Múzeum), Nagy Károly Zsolt (MTA Néprajztudományi Intézet, Társadalomnéprajzi Osztály) és a házigazdák részéről Granasztói Péter. A digitális tárgyfotók és az online gyűjteménykezelő rendszerek hihetetlenül megkönnyítik a munkát, mind a muzeológusok, mind a külső kutatók számára, ugyanakkor újabb problémákat vetnek fel. Mindent meg kell örökíteni a virtuális világban? Milyen minőségű fotókat töltsünk fel? Milyen egységes terminológiát használjunk a kereshetőséghez, úgy hogy később Magyarország összesített múzeumi adatbázisában mindenki eligazodjon? A múzeumoknak lépést kell tartani a webes világgal, így lassan a hazai intézményeknek is nyitnia kell a mobilalkalmazások felé. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy amíg a budapesti országos múzeumok Európához próbálnak felzárkózni, addig némely vidéki múzeumnak nemhogy weboldala, de még PC-je sincs…Magyarország egyik legkorszerűbb online adatbázisát a Néprajzi Múzeum készítette el, amit az előadáson is bemutattak. A folyamatosan bővülő oldal külső kutatók és érdeklődők számára is elérhető. Olyanok is nyugodtan felkereshetik, akik csak böngészni szeretnének a gyűjteményekben földrajzi helyet vagy tárgytípust keresve.

164456_596439887050941_1993818859_n.jpg

A délben kezdődő Terepmunka és tárgykultúra kutatás - múzeum és jelenkor című kerekasztal beszélgetésen a most is zajló múzeumi kutatásokat először bemutatták a felelősök a moderátor, Frazon Zsófia kérésére. A Néprajzi Múzeumban folyó budapesti bevándorló közösségek tárgykultúráját dokumentáló kutatást Szelják György előadásából ismerhettük meg, a Skanzen 20. századi falu nevű tájegységének előkészületeit Cseri Miklós, a Nagyatádi Városi Múzeum kortárs konyhai világunkat bemutató kiállítását Kuti Klára ismertette a jelenlevőknek. Az előadásokban néprajzosok, antropológusok beszéltek a tárgygyűjtési technikákról, ami egy “kivülállónak” is érdekes volt. Nagy tanulság volt számunkra, hogy az egyetemi oktatáshoz kapcsolódva próbálták az itt bemutatkozó múzeumok elérni az új generációt. A Skanzen minden nyáron több gyűjtőutat is szervez, ahol a muzeológusok mellett egyetemista hallgatók is segítenek az épületeket és berendezéseiket dokumentálni. A Pécsi Tudományegyetem néprajz szakos hallgatói a nagyatádi múzeumnak segítettek a konyhai eszközöket begyűjteni. Ezekkel a kooperációkkal mindenki jól jár: a hallgatók részt vehetnek izgalmas szakmai feladatokban és a múzeumoknak is elkél a segítség ilyen nagy volumenű projektek előkészítésében.

Délután jó hangulatú múzeumi órákat tekinthettünk meg , a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusainak köszönhetően. A termekből kiszűrődő gyerek-kacaj a program védnöke. A nap folyamán két kiállítást is nyílt:a földszinten a tavalyi évben bekerülő tárgyakat állították ki (hiszen minden évben a születésnapra időzítik az ilyen tárlatokat), az emeleten Minden kocka érték - Etnográfus kamerával című kiállítással állítottak emléket a tavaly elhunyt Keszi Kovács Lászlónak.

525438_596395043722092_1088871676_n.jpg

18.00. Lerogyunk egy padra, nagyon elfáradtunk ma. Szakmáztunk, játszva tanultunk a kiállításban, tárlatot nyitottunk. Mozgalmas, tartalmas nap volt. Itt az ideje felkelni...nagy levegő ééés...pont most kezdődik a Mandel Quartet és Téka együttes koncertje, még sincs kedvem még hazamenni!

Villangó-Török Ivett

 

Képek forrása: ITT

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása