Muzgo

Ingyenes múzeumlátogatás és programok tömkelege március 15-én

Péntektől végre mindenki kipihenheti a munka, iskola, szaladó élet fáradalmait, ugyanis jön a nemzeti ünnepünkkel egybekötött hosszúhétvége. Az időjárás-jelentés hideget és havat jósol, így érdemes betérni kedvenc múzeumainkba, melyek változatos programokkal várják a látogatókat. Mindenkinek figyelem: nemzeti ünnepünkön állami múzeumainkba a belépés ingyenes!

marc15_nemzeti_muzeum_lead.jpg

A Petőfi Irodalmi Múzeum egész héten események sorozatával várja a betévedő látogatókat. Holnap, március 14-én 19 órakor Szabadság szerelem című rendezvényén Petőfi és Arany baráti leveleit olvassák fel, ahol az iskolában tanultakon kívül rengeteg érdekes információt kaphat a vendég. Seres Tamás rendező és a leveleket válogató Mohácsi Szilvia ezeken a forrásokon keresztül fogja bevezetni a közönséget a költők életébe, gondolataikba, érzelmeikbe, ugyanis a sorok közt mindig több van, mint amire gondolnánk.

639813.jpgMárcius 15-én pénteken 10 órától kezdve kézműves foglalkozással várják a gyerekeket, akik huszárcsákót gyárthatnak amíg a szülők bejárják a kiállítást, vagy az anyukák is hajtogathatnak pártát, amíg a kicsik az eredeti Landerer Heckenast sajtógépen nyomtatják a forradalom 12 pontját. 12 órakor a Petőfi szobor ünnepélyes koszorúzása várható, majd az ünnepi hangulat megőrzése érdekében tárlatvezetés indul az állandó kiállításban.
A 12 pont kinyomtatása után a szabadságharc hevébe feledkezett tömeget az Öntödei Múzeum munkatársai Gábor Áron “rézágyújának” titkaival várják. A kiállításon az ágyú hiteles másolatát lehet megtekinteni és az öntés módszertanába is bevezetést nyerhetnek a vendégek. Délben a múzeumi megemlékezésen a  Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola szolgáltatja az ünnepi műsort és 13 órakor pedig koszorú kerül a Gábor Áron-szoborra is.

imageshh.jpgAz állami megemlékezést a szokásokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén tartják. Aki nem csak a tévéből szeretni követni a  történelmet, annak az állandó kiállítást ajánljuk nagy szeretettel. A múzeumkerti programokat követően ünnepi menet indul a Budai Várba a Pénzügyőr Zenekar, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Központi Katonazenekar felvezetésével, ahol 10 órától egész napos színes forgatag, zenés programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Többek között a Hadtörténeti Múzeumnál térzenét hallgathatunk és bábszínház előadást nézhetünk. Persze ha már a Várban járunk, akkor a Nemzeti Galéria történelmi nagyjait, így Benczúr Gyulát, Munkácsy Mihályt és még sok más művészt sem szabad kihagyni a napi összeállításból.

A történelemre persze nem csak egy nap emlékezhetünk, szombat és vasárnap is változatos programok várják a közönséget, például a Mesemúzeumban. A kicsiket (5-12 korig) szombaton 16-án 11 órától 48-as táncházzal, történetekkel, mesékkel, énekekkel tervezik szórakoztatni. A cél  megismertetni, megértetni a fiatalokkal, mi is történt az őseinkkel annak a bizonyos márciusnak idusán.

A hosszú hétvége programját a Szépművészeti Múzeum Uecker Képpé formált anyag kiállításának utolsó napjával zárhatjuk. Mindenképpen érdemes ellátogatni a kortárs művész tárlatára, melyen vasárnap  finisszázs várja a látogatókat. A programban pódiumbeszélgetés  szerepel, melynek résztvevői Günther Uecker képzőművész, Alexander Tolnay, a kiállítás kurátora és Konrad Kreuzer főszponzor, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke.

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása