Muzgo

Angyalok a Cifrapalotában

Kecskemétre leszálltak az angyalok, persze csak képzőművészeti remekek formájában, ugyanis a Kecskeméti Katona József Múzeum (Kecskeméti Képtár) hatodik alkalommal rendezte meg a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét. A pályázati kiírásra idén százkilencven mű érkezett, melyek közül végül a zsűri száztizennégy alkotást válogatott ki.

Az I. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé 2002-ben indult, akkor a Keresztre feszítést és a legfontosabb szimbólumát, a keresztet választották témaként, majd 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét. 2006-ban az oltár volt a téma, 2008-ban Krisztus példázatai, míg legutóbb az Apokalipszis, a Jelenések könyve. Idén az angyalok lettek a tárlat főszereplői. A kiállításra a kortárs művészek alkotásait megkötés nélkül várták, a táblaképektől az ötvösművészeti alkotásokig, minden irányzatból, legyen az figurális, vagy absztrakt. A biennálé ötlete ifj. Gyergyádesz Lászlótól a Kecskeméti Képtár művészettörténésztől származik, melynek részbeni célja magának a múzeumi gyűjteménynek a bővítése volt.

A tárlaton a száztizennégy alkotó között szerepeltek például Aknay János, Bíró Eszter, Fazakas-Koszta Tibor, Jászberényi Matild, Olascher Tamás, Orient Enikő, Rainer Péter, Szekeres Erzsébet, Szüts Tamás, Zöld Anikó és Zsolcai Balázs alkotásai. Minden művésztől csupán egy mű érkezett, melyek a saját korunkra is reflektáló, aktuális utalásokat rejtő, mai nyelven megszólaló műremekek, nem csupán  illusztrációk, vagy  a téma eddigi feldolgozásain alapuló művek. A biennálé díjazottjai: Ardai Ildikó, Kalmárné Horóczi Margit, Ruttkay Sándor, Aknay János, Ruczek Zsófia és Olajos György lettek.

A tárlat 2013. március 14. – május 19. megtekinthető a Cifrapalotában.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása