Muzgo

Miért zebra a moszkvai Design Múzeum?

Minden világváros büszkélkedhet egy designnak szentelt múzeummal, ami alól csak Moszkva volt kivétel. Egészen eddig! Többszöri nekirugaszkodás és füstbe ment terv után Alexandra Sankova, Nadezhda Bakuradze, Stepan Lukyanov és Valery Patkonen erőfeszítéseinek köszönhetően, az év elején a Moszkvai Design Múzeum megnyitotta kapuit. A múzeum különlegessége, hogy egy busz, ami Moszkva és a környező települések között ingázva bárhol és bármikor kiállítást varázsolhat az arra járók elé. Két köhintés között jegyzem meg, hogy volt nekünk többek között egy Nyugat buszunk, így az a hangzatos kijelentése, hogy "világpremier" és a "legelső" kicsit túlzás. A múzeumhoz tartozik egy állandó kiállító tér is, ami annyira állandó, hogy egy bombabiztos óvóhely, így a műtárgyak a lehető legbiztonságosabb helyen lehetnek kiállítva. Még egy atomrobbantást is túlélnek.


A múzeum arculatának megtervezésével a híres holland kreatív ügynökséget, a LAVA-t bízták meg. 

A hagyományos rögzített múzeum helyett a Moszkvai Design Múzeum egy utazó, pop-up múzeum. Egy mozgó atrakció. Ezért az arculatának is könnyen, a helyszínen előállítható elemekből kell állnia. A mintázat a régi moszkvai üvegmintázaton alapul.

Az vizuális megjelenés központi részét a geometrikus hálózaton kissakozható szimbólumok alkotják, amik egy igazi kaotikus arculatot eredményeznek. A minta sokszínűsége értékes dinamizmust ad a látványhoz, amire a honlapon a folyamatosan változó ikonokkal még jobban rájátszanak. A történelmi gyökerekkel rendelkező minta modern köntösben jelenik meg, amit azzal érnek el, hogy az egyes formák végtelen egyszerűek, szögletes elemekből épülnek fel, egy szigorú szabályrendszert követve. A nagyon fontos kontrasztot a fekete-fehér színek teremtik meg, ami egy szolid eleganciát is kölcsönöz az arculatnak, főleg akkor, amikor az egyes formákat kis csoportokban használják, kiragadva a káoszból, egy minimlista irányba tolva a stílust. A vékony, lineáris antikva betűtípust használó logotípia illik a designhoz, háttérbe húzódva engedi át a vizuális erőt a mintának.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása