Muzgo

Női fotográfusok a Mai Manó Házban

04.jpgJavában zajlik a Fotóhónap2012, ennek keretében két olyan kiállítást láthatunk a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban, amelyeknek több közös vonása is van. Mindkét tárlat női alkotók munkásságát mutatja be és mindkét hölgy rendelkezik magyar (vagy osztrák-magyar) felmenőkkel. Ők Vivian Maier és Nadja Massun.

01.jpgVivian Maier neve csak pár éve került be a köztudatba, pedig munkássága a 20. század egyik kitűnő alkotójává emeli, nem mellesleg pedig az élettörténete is érdekes. 1926-ban született New Yorkban francia anya és osztrák-magyar apa házasságából, gyermekkorában az Egyesült Államok és Franciaország között ingázott. Miután apja elhagyta a családot Jeanne Bertrand portréfotósnál éltek. 1951-ben New Yorkba költözött, az Európában megkezdett fotózást itt is folytatta Kodak gépével, a következő évben pedig már egy drága Rolleiflex kamerával járta az utcákat. 1956-ban Chicagóba költözött és közel 40 évig dadusként dolgozott. Slampos kalapot, hosszú ruhát, gyapjúkabátot és férficipőt hordott, különc, csökönyös, erősen intellektuális ember volt, megbízói szerint “valóságos Mary Poppins karakter”. A fotózást egészen a kilencvenes évekig folytatta, ekkor azonban már súlyos anyagi gondokkal küzdött, házát is elveszítette. A korábban rábízott gyermekek közül három fiú segített neki, lakást vásároltak és fizették a költségeit. 2009-ben halt meg. 
Vivian Maier neve életében nem volt ismert, munkásságára John Maloof ingatlanközvetítő bukkant rá egy árverésen 2007-ben (nehéz anyagi helyzete miatt árverezték el elraktározott vagyonát, köztük fotós eszközeit). Maloof személyes érdeklődése kutatómunkává alakult - többek között az internet segítségével -  feltárta a több mint 2000 tekercs filmből, 3000 nyomatból, és több mint 100 000 negatívból álló hagyatékot.

02 (1).jpgA huszadik század második felének Amerikáját dokumentáló Maier jeles képviselője az utcai fényképezésnek. Fő témái a gyermekek, nők és párok, általános utcaképek, valamint az önarcképek. A Mai Manó Ház kiállítása ezek mindegyikéből válogat, így átfogó képet ad Vivian Maier lenyűgöző munkásságáról. Eddig az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban, Dániában és Norvégiában állították ki munkáit, most Magyarországon, tőlünk pedig európai turnéra indulnak a fotók 2013-ban. 2011-ben Vivian Maier: Street Photographer címmel könyv is megjelent róla, amely a Ház könyvesboltjában  megvásárolható. 
A kiállítást mindenképp érdemes megnézni, a fotók magával ragadóak, szinte a helyszínen érezhetjük magunkat. Tárlatvezetésre is jelentkezhetünk, ám az érdeklődést jól mutatja, hogy szinte már minden hely betelt.

04 (1).jpgA Mai Manó Ház George Eastman termében Nadja Massun Alice Zapata országában című kiállítása látható. Nadja Massun Afrikában született, anyja magyar, apja belga, ő maga most Mexikóban él. Fotográfiái saját életéről szólnak, mindennapjait láthatjuk viszont, a családját, barátait, a helyeket, ahol él. Nem átlagos családi felvételek ezek, hanem autonóm alkotások, Kincses Károly kurátor írja róla, hogy mexikói, marokkói, kubai képeit átlengi a titok, a misztikus létnek és a legprivátabb személyességnek furcsa elegye és ezek teszik szerethetővé fotóit. Nadja elmondása szerint az arcok, a különböző arckifejezések, a gesztusok és a test mozgásai ragadják meg, hiszen ezek egy-egy lelkiállapot vagy hangulat megidézése mellett egy-egy történetet is elmesélnek. Fekete-fehér képei ezeket a történeteket adják vissza a Magyarországon először látható kiállításán.

02.jpg

Mindenképpen érdemes a Nagymező utca felé venni az irányt a közeljövőben, a két fotós hölgy munkássága - másképp ugyan - de mindenképp figyelemreméltő. Nadja Massun kiállítása november 4-ig, a Vivian Maier munkásságából készült tárlat pedig november 25-ig látogatható.

 Öhler Katalin

 

Fotók: Magyar Fotográfusok Háza

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása