Muzgo

Az új kedvenc söröm

Carl Jacobsen születésének 170. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a koppenhágai Glyptotekában március 2-án. Jacobsen eddig szinte elfeledett gyűjteményéből 100 tárgy kerül a tárlatba, ami Buddhától a barokkig címet kapta és görög szobroktól kezdve, az Ázsiából származó Buddha szobron át egészen az itáliai reneszánsz és barokk művekig minden megjelenik.

Kevesen tudják, hogy Carl Jacobsen, aki híressé tette Dániát azáltal, hogy megfőzte az első Carlsberg sört, igazi műpártoló volt. Igazából annyira nem is meglepő, mert mikor elgondolkodtam azon, hogy melyik sörmárka arculatába passzolni bele egy múzeum támogatása, a Carlsberg mindig is az egyik első választásom lett volna. Eme új információ birtokában kicsit jobban áttanulmányozva a Carlsberg céget, igazán meglepő felfedezésre bukkantam. Az elég szembeötlő, hogy hangsúlyosan jelenik meg a brandben a kultúra támogatása és Jacobsen öröksége. Példál azt olvashatjuk, hogy az 1876-ban alapított Carlsberg Foundation fontos szerepet játszott a dán kultúra fejlődésében.   

Through the Foundations, Carlsberg has played an important role in Danish science, arts, culture and society since 1876. Their support of ground-breaking research and internationally-significant works has also had worldwide benefits.

Aztán belefutottam ebbe a figyelemre méltó ténybe: 1878-ban a Carlsberg Foundation újította fel Skandinávia legnagyobb reneszánsz kastélyát, a Frederiksborg kastélyt, amit 1851-ben egy tűzvész teljesen elpuszított. A felújított kastélyban a Dán Nemzeti Múzeum Kapott helyet. Az új kedvenc söröm a Carlsberg.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása