Muzgo

Múzeum egy csipetnyi fűszerrel

És ez nem csak egy nyelvi fordulat! A Szépművészeti Múzeumban március 8-án volt minden, ami a kulináriához köthető. Fűszerek, csokoládé, bor, olívaolaj, szendvicsek és saláták, zöldség- és gyümölcsnyomat készítés, sütemény-díszítés és még sok minden. De mi is ez az egész? Az intézmény Múzeum+ néven futó programsorozatának  egyik állomása volt csütörtökön. Ezeken a kijelölt napokon, havonta egyszer, nemcsak annyi történik, hogy este 10-ig van nyitva a múzeum, hanem valamilyen tematikát is kijelölnek a szervezők, ami köré az est szerveződik. Most a hívószó a Gasztro volt!

 

A tárlatvezetéseket pedig nemcsak "hivatásosok" végezték, hanem külsősök is, olyanok, akik az étel-ital témában szakavatottak - jelen esetben Mautner Zsófia gasztroblogger (Chili&Vanília), és Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője. Ők a flamand teremben, valamint a holland gyűjteményben várták a látogatókat. Ezek mellett még 3 tárlatvezetést hallgathattak végig az érdeklődők: Kiss Angéla olasz, német és flamand gyűjteményeken vezette át csoportját, Deme Edina Bort, búzát, békességet! vizsgált a spanyol teremben, Dembitz Gabriella pedig az egyiptomiak túlvilági hitéről és az ételeknek-italoknak ebben betöltött szerepéről beszélt. A szervezők még a külföldi érdeklődőkről sem feledkeztek meg - őket Kerenyi Kata kalauzolta angol nyelven Delicious Food című vezetésének keretein belül. 

Nagyon jó volt azt látni, hogy milyen sok érdeklődőt vonzott a Gasztro-nap. Már az első tárlatvezetéseken is rendkívül nagy csoportok alakultak ki. A látogatók érdeklődtek, meglepődtek egy-egy információn, nevettek - röviden: élvezték a múzeumban töltött időt. A műtárgyvédelemről azonban ekkor sem feledkeztek meg az intézmény dolgozói! A vezetések elején elmondták, hogy kérik a látogatókat, a képektől minimum 30 centiméterre álljanak - ami valljuk be, tényleg nagyon fontos, hiszen lehet, hogy a néző az egyik képet szemléli, míg közben a másikat véletlenül lelöki a falról. 

"10 perc múlva kezdődik a másik, elmenjünk?" "Nem, nem ez érdekel, hallgassuk végig, aztán majd utána megnézzük a másikat." - hallatszott az egyik vezetésen mögöttem. Igen, nekem is okozott némi fejtörést, hogy melyik programokon vegyek részt, mivel sajnos nem tudtam 10 óráig maradni, ezért válogatnom kellett. Kettőről szeretnék most egy-egy gondolatot megjegyezni:
- A Festmények, korszakok, étkek és asztalok című vezetésen kimondottan tetszett, hogy különböző képeken a 11. századtól egészen a 16-17. századig végigvettük az étkezési kultúra változásait, hogy a szerzetesek kertjeitől a főúri "bőségasztalokon" és a szegények kevés étkek felvonultató napi táplálkozásán keresztül eljutottunk mindennek a fordítottjához. Kiss Angéla kitért ugyanis arra, hogy a mai reformkonyha, amit inkább a vagyonosabbak engedhetnek meg maguknak, közelebb áll a régi korok szegényeinek étkezéséhez, mint a másik oldalhoz.
-   A Múmiák testközelben című időszaki kiállításban tartott "Adassék neki ezer kenyér"  című vezetés, mint ahogy már említettem az egyiptomiak temetkezési kultúrájába vezette be a hallgatóságot. A bemutatott szarkofágok, múmiák és CT-felvételek mind egy érdekes világot tártak elénk, és a különféle ábrázolások elemzésével Dembitz Gabriella felhívta a figyelmünket, mi mindenre kellett figyelnie az elhunyt családjának ahhoz, hogy megnyugodhasson, szerette a túlvilágon bőségben és teljességben fog tovább élni. (Itt műtárgyvédelmi okok miatt nem tudtam fotókat készíteni)

A szívemnek a muzeológus fele nagyon örült akkor is, amikor végigtekintve a sokaságon megállapítottam, hogy minden korosztály képviselteti magát. Sokan elhozták kisgyerekeiket, és  több esetben láttam, hogy az unokától a nagymamáig a család apraja-nagyja eljött a múzeumba. Ezt pedig az tette lehetővé, hogy a gyerekek számára is élvezhető programokat kínáltak szervezők. A Reneszánsz Csarnokban Workshopot tartottak - a bevezetőben már említett fűszerek, édességek és különféle kreatív foglalkozások itt voltak fellelhetőek. Egy-egy tárlatvezetés között le lehetett ülni és alkotni valamit.
Összefoglalva jó elképzelés és kiváló kivitelezés! Csak dicsérni tudom a Szépművészeti Múzeumot ezért a programért. A Múzeum+ azonban ezzel nem ért véget: a következő hónapok témái: április 19.: Pszicho, május 10.: Színház, június 13.: Zene.

Muzgo+ (csak hogy stílusos legyek): nem közvetlenül a Múzeum+-hoz kapcsolódó lehetőség, de a Szépművészeti Múzeum által nyújtott kimondottan érdekes program. Az Egyiptomi Gyűjteménybe tartozó műtárgyakat lehet kézbe venni a 2010-ben indult Kezet rá! program keretében. A múzeum önkéntesei segítségével a látogatók kézbe vehetik (szigorúan kesztyűben, pontosan meghatározott feltételek mellett - dicséretes műtárgyvédelem újfent) az egyiptomi múlt ránk maradt tárgyait és érdekes információkat tudhatnak meg róluk. Számomra is nagy élmény volt egy a Kr.e. 2500-as évekből származó usébti babát a kezemben tartani. Csak ajánlani tudom!

 

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása