Muzgo

Jégszakadás a Néprajzi Múzeumban

Jégszakadás. Klímaváltozások hatásai Grönlandon címmel nyílt ma tárlat a Néprajzi Múzeumban Mads Sandau-Jensen, Dánia magyarországi nagykövetének közreműködésével.

A kiállítás a Dán Kulturális Intézet szervezésében valósul meg, a klímaváltozást úgy mutatja be, ahogy azt a grönlandi Ilulissat lakói megélik. A tárlat Jørgen  Chemnitz készítette portréfotókkall, videó-interjúkkal, valamint poszterekkel igyekszik felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen veszélyeket rejt valójában a klímaváltozás, és hogy erre megoldást kell találni.  A 23 videó-interjúban helybeliek mondják el tapasztalataikat.

A június 24-ig látogatható tárlathoz több program (beszélgetés, filmvetítés) is kapcsolódik. Részletek a Múzeum honlapján.

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

2012. május 15., 17 óra Kerekasztal beszélgetés a klímaváltozásról és következményeirõl 
2012. június 16., 16 óra Jégpróba – gyermekmesék és játszóház 
2012. június 16., 21 óra Múzeumok Éjszakája – Északi fény, A hó hatalma (dán–német–svéd film, 121 perc, 1997) 
2012. június 24., 16 óra Hűsítõ délután – filmvetítés jégkockákkal, A fiú, aki medve akart lenni (dán–francia animációs film, 75 perc, 2002)

A kiállítás múzeumpedagógiai programja:

A Jégmezők és trópusok című múzeumpedagógiai foglalkozáson olyan kérdésekre keresünk válaszokat, amelyek segítséget nyújthatnak a klímaváltozás megértéséhez. Mit tapasztalnak, mit gondolnak a Grönland déli részén élõ emberek a klímaváltozásról s annak következményeirõl: környezetük, életvitelük, életmódjuk átalakulásáról? Ezekbõl az egyéni gondolatokból kiindulva jutunk el a Föld ökológiai rendszerét érintõ komplexebb kérdések felvetéséig. Milyen szerepet játszik az ember az ökológiai rendszerek átalakításában? Hogyan kerül egymás mellé ebben a történetben a jégmezõk és a trópusok világa? A válaszok megadásához segítségünkre lesz a grönlandi kiállítás mellett az Amazónia – utak az indiánokhoz címû kiállítás utolsó termének tematikája is, amely az esõerdõk pusztításával és annak következményeivel foglalkozik. A témát a gyerekek aktív közreműködésével dolgozzuk fel: a klímaváltozásról korábban szerzett ismereteik, személyes tapasztalataik közös megbeszélésével, gondolkodtató játékos feladatokkal. Az órát közösen létrehozott alkotás zárja, amit a gyerekek magukkal vihetnek. A két kiállítás tereinek és témájának összekötésével szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás a Föld egész népességét érintõ probléma. A globális ökoszisztéma egyensúlyának megbomlása megváltoztatja az emberek mindennapi életét, bárhol is élnek a Földön: Európában, Dél-Amerikában vagy éppen az északi sarkkör közelében. 

(Forrás: Néprajzi Múzeum)

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása