Muzgo

Vigyázó szemetek a Közel-Keletre vessétek!

Ami négy-öt éve még az Egyesült Arab Emirátus volt, az most Qatar. Abu Dabi víziója, hogy a Közel-Kelet Párizsa legyen szertefoszlani látszik - írja a Guardian. A qatari Al-Thani királyi család legfiatalabb sarja Sheikha Mayassa hercegnő mindent meg tesz, hogy országát a kultúra fellegvárává varázsolja. Valljuk be, hogy minden anyagi forrása meg van hozzá, de emellett tudatosan építi hazája kulturpolitikáját a múzeumokon keresztül. További olvasmány Qatarról az Economiston, valamint érdemes meghallgatni Sheikha beszédét, amit a TEDxDoha konferencián adott elő.

De térjünk vissza az Egyesült Arab Emirátusba! Abu Dabi 5-6 éve jelentette be három múzeum megépítését: a Louvrét, a Guggeinheimét és a Zayed National Múzeumét. Az épületek megtervezését sztárépítészekre bízták - Norman Foster, Frank Gehryés Jean Nouvel - azonban a gazdasági világválság okozta pénzügyi nehézségek miatt a projectek megvalósítása folyamatosan csúszik. A Guggenheim esetében a tendert legjobb esetben is csak 2013-ban írhatják ki, ami egy 2017-es megnyitót prognosztizál, de a nagyszabású tervből minden bizonnyal így is vissza kell venni. Verena Formanek az Abdu Dhabi Guggenheim projectmenedzsere a Louvre megépítéséhez köti a Guggenheim jövőjét, amit a tervek szerint 2015-ben adnak át.

A fény a horizonton a Louvre Abu Dhabi megnyitása. Azt hiszem az lesz az első alkalom, amikor biztosabban látom a jövőt, mert akkor tényleg látni fogok itt emegnyílni egy múzeumot és ez sokat fog változtatni. 

Azért az Emirátus művészeti világban betöltött szerepét sem kell félteni, hiszen az ország kulturális élete rendkívüli mértékben fellendült. 2011-ban Abu Dhabiban kortárs művészeti vásárt tartottak, míg Dubai városa 2007-óta ad otthont az Art Dubai elnevezésű vásárnak. Sharjah városa is elismert kortárs biennálét rendez több éve. Az egyik legnevsebb aukciós háznak, a Chirtie's-nek is irodája működik Dubaiban.

A helyiek közül többen más véleménnyel rendelkeznek. Ramin Salsali dubai-i gelériatulajdonos kétségeinek adott a hangot a tervezett Guggenheim múzeummal kapcsolatban. Szerinte sincs Abu Dhabinak szüksége erre a múzeumra, nem lesz olyan pozitív hatással a gazdaságra, mint remélik és egy kisebb, a helyi kortárs művészetre fókuszáló múzeum megfelelőbb lenne.

A Guggenheim effektus nagyon szexi, ha nem vagy rajta a radaron. Amikor egy Bilbao vagy. De Abu Dhabi ma - bocsánat, hogy ezt kell mondjam, de a Guggenheimnek kellene fizetnie azért, hogy Abu Dhabiban kapjon helyet. Abu Dhabinak szüksége van még a Guggenheimre? Nem hiszem."

Formanek viszont úgy látja, hogy a világ még mindig nem nagyon tudja mi a különbség Dubai és Abu Dhabi között, így a város pozicionálásban is segíthet a Guggenheim brand. A múzeum gyűjteményének összeállítás is problémákat vet fel. Formanek szerint teljesen más módszert kell használni a kortárs művek beszerzésénél, mert a kormányt képviselik. A pénz is az államtól jön, így a legjobb megoldás, ha lassan haladnak. Eddig konkrét szerzeményekről nem beszélt, de hozzá tette, hogy nem éri el a qatari család 1 milliárd fontos költekezését, amit az elmúlt hét évben a modern és kortárs művekre költött. A gyűjteménnyel kapcsolatban sarkalatos kérdés, hogy a politikai hatalmat kézben tartó konzervatívok, mennyire kívánnak beleszólni annak kialakításába. A múzeumnak egyetemes gyűjteményt szánnak, amiben hangsúlyosan jelenne meg az emirátus és az arab világ művészete.

Szerintetek veszítene azzal a múzeumi világ, ha nem épülne meg a Guggenheim Abu Dhabiban?

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása