Muzgo

The Webby Awards

"Réges-régen mikor az istenek kicsinyesek és kegyetlenek voltak..." Vagyis régen az internet gyerekkorában, 1996-ban alapították a Webby Awards díjat azzal a céllal, hogy a kiváló weboldalaknak, digitális tartalmaknak is legyen egy díja. 2012-ben az internet Oscar-díja a 16. idényébe lépett.

Azzal, hogy bővült a tematika és nem csak a weboldalak, de a filmek, okostelefonos alkalmazások és interakítv reklámok is elismerésben részesülnek, a díjazottak száma igen magas. Tovább erősíti ezt a jelenséget, hogy rengeteg alkategóriát találunk, például a weboldalak esetében 70 darabot! Valamint minden esetben két jelölt nyer: egyet a International Academy of Digital Arts and Sciences ítél oda, míg a másikat a közönség.

Természetesen itt is jelen vannak a múzeumok. A weboldalak között az Art kategória egyik jelöltje a tavaly év végén redesignolt Walker Art Center oldala. A szigorú grid rendszerre épült oldal kitűnik a rengeteg apró effekttel, a mikró-tipográfiával vagyis, hogy végtelenül ügyeltek a részletekre. A kategória győztese végül a Google Art Project lett.

A Best use of Photograph kategóriában jelölték a United State Holocaust Memorial Mueseum egy mikro oldalát. Remember me? címszóval a holocaust gyermekáldozataira emlékeznek, akiknek a halála még értelmetlenebb, mint a többieké. A project pozitív kicsengését az adja, hogy a honlapon látható képek a túlélő gyerekekről készültek annak reményében, hogy megtalálják a szüleiket.

  

A kulturális szervezetek közül mindegyiket nevezhetjük múzeumnak, de gyakorlatilag csak három nevében szerepel ez a szó. Jelöltek: A Guggenheim és BWM közös projektje, a Musée Rodin, a Museum of Fine Arts Boston, az United State Holocaust Memorial Museum és a World Chess Hall of Fame. Mindegyik látványos jól összerakott oldal - kiemeleném a Bostoni Szépművészeti Múzeum egész oldal videókat is felvonultató slideshowját, a World Chess Hall of Fame nagyon jól vezeti végig a sakktábla mintázatát. A díjat végül a United State Holocaust Memorial Museum vihette haza.

Az Intel Museum of Me projectje szintén helyet kapott a listán a legjobb interaktív reklám témakörben, ahol a 'Best use of social media' kategóriában diadalmaskodott. Az American Museum of Natural History rövid filmjét a videók között a technológia kategóriában jelölték. James Sims, a videó készítője a tudósok által használt csúcstechnika világába kalauzol el, az infravörös kamerák, az eletronmikroszkóp és a CT szkennerek a vizsgálódás teljesen új dimenzióját nyitják meg. James Sims egy Webby Awarddal lett gazdagabb a munkájáért
.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása