Muzgo

Sümegi Vármúzeum

sümeg1.JPGHa valaki úgy dönt, hogy ellátogat Sümegre, a 84-es főúton haladva már messziről szemébe ötlik a város fölé magasodó, impozáns látványt nyújtó vár, Sümeg legismertebb műemléke. A vár számos látnivalóval és programmal, valamint múzeummal várja az ide érkezőket.

Sümeg várát IV. Béla királyunk kezdte el építtetni a tatárjárás után. A következő századok során folyamatosan bővítették, a török korban pedig a Dunántúl egyik legfontosabb erődje volt, Veszprém eleste után a veszprémi püspökök lakóhelye is. A Rákóczi-szabadságharcban is kulcsszerepet játszott, a kuruc katonaság központja volt, ezért az osztrák sereg 1713-ban felgyújtotta. Innentől kezdve folyamatosan romlott az állapota, csak 1957 után kezdték feltárni és helyreállítani. 1989-ben magánkézbe került, azóta egészen 2011 nyaráig felújítás alatt állt, így ma ez az egyik legjobb állapotban lévő magyarországi vár, amely minden eddiginél lenyűgözőbb formájában fogadja a látogatókat.

A meredek, kanyargós sétaúton akár gyalogosan, akár a “vártaxit” igénybe véve is megközelíthető a várdombon sümeg2.JPGálló erőd. A várkapun belépve a belső kaputoronyhoz érünk, amely a várudvarra nyílik. Érdemes nyárra időzítenünk a látogatást, mert ilyenkor rendszeresen íjászbemutatókat rendeznek itt, utána pedig mi is kipróbálhatjuk az íjászatot és a nyílpuskalövészetet, sőt lovagolhatunk is. A várból pedig lelátni a domb aljánál elterülő síkságon lévő arénába, ahol a korabeli jelmezbe öltözött szereplők történelmi lovasjátékokkal szórakoztatják a közönséget. Aki pedig még több középkorra vágyik, részt vehet a kor hangulatát idéző többfogásos, zenés lakomán is.

A látogató a belépőjegy megvásárlásával az összes állandó és időszaki kiállítást megtekintheti a vár egész területén. A „történelemóra” már a kapun belépve kezdetét veszi, a kaputoronynál ágyúk, ágyúgolyók fogadják a látogatót. A várnyomdában rövid betekintést kaphatunk a papírmerítés és a nyomtatás történetébe, emellett lehetőségünk van metszeteket, térképeket, okleveleket vásárolni. A fellegvárba vezető folyosó keleti oldalán nyíló várkápolna a 15. sz. közepén épült gótikus stílusban, majd a század végén Vitéz János püspök átépíttette, valamint az 1600-as évek folyamán is kisebb-nagyobb átalakításokon esett át. A sokáig a veszprémi püspökséghez kötődő kápolnában még egy püspöki viaszbábu is helyet kapott.

A vár tornyában a feltárás során talált eszközökön és edényeken keresztül vártörténeti kiállítás mutatja be Sümeg várának és a városnak a történetét egészen a 14. századtól, amit különféle alaprajzok, rekonstrukciók és egy hatalmas, ostrom alatt álló vár makettje tesz szemléletesebbé.

sümeg3.JPGA fegyvertörténeti kiállításon 15. századi magyarországi fegyvereket, páncélzatokat tekinthetünk meg, így például korabeli sisakokat, kardokat, szablyákat, buzogányokat. A kínzókamrának berendezett, igencsak látványos panoptikumban középkori büntető- és kínzóeszközöket és kivégzési módokat ismerhetünk meg (az udvaron álló kalodát egyébként mi magunk is kipróbálhatjuk).

A kovács- és bognárműhely megtekintése után betérhetünk a történeti sütőházba kürtőskalácsot falatozni (ami keménységéből ítélve szintén a középkorból maradhatott ránk), majd a borászati kiállítást is megnézhetjük, ahol természetesen borkóstolásra is lehetőség van (a cikk szerzője kifejezetten ajánlja ennek megejtését).

Ugyan nem a várban, de a várdomb lábánál, az aréna közelében kapott helyet az a múzeum, ahol 19. századi lovaskocsik, lószerszámok, puskák láthatók.

sümeg4.JPG

Sok múzeum és kiállítás teszi lehetővé, hogy a látogatók a tárlat logójával vagy egy jellegzetes tárgyával díszített pénzérmével térhessenek haza. Itt sincs ez másképp, de itt – mégiscsak egy várról lévén szó – a látogató a pénzverdében saját kezűleg verhet sárga- vagy vörösrézből Sümeg várát ábrázoló pénzérmét. Szuvenír, egyben élmény is.

Összességében egy nagyon színes és látványos „kiállítástúrára” számíthat az, aki ellátogat a ide. Ami hiányosságnak mondható, az az, hogy sok helyen nincsenek tárgyfeliratok, azaz ha valaki nem szakértője például a középkori fegyverzetnek, nem tudja pontosan, hogy mit is lát maga előtt. Fájdalom, de a műtárgyvédelem is hagy kívánni valót maga után. A legtöbb tárgy ugyan vitrinben van, de sok helyen nem áll teremőr, nincs riasztó vagy kamera. Van, ahol még üveg sem védi a tárgyakat, a panoptikumban például ottjártamkor a kisebb gyerekek minden nehézség nélkül átbújtak az enteriőrt a látogatóktól elválasztó kötél alatt… Sok interaktivitás nincs a kiállításban, de ezért kárpótolt a tárgyak sokfélesége, a várból látható gyönyörű panoráma és a hangulatos programok.

Az pedig mindenképpen dicséretes, hogy a vár felújítása során a speciális igényű látogatókra gondolva törekedtek a minél teljeskörűbb akadálymentesítésre, valamint tervben van egy vakok és gyengénlátók számára kialakítandó tapintható tárlat.

sümeg6.JPGNemsokára itt a nyár, bátran tervezzük a programok közé a Sümegre látogatást, hiszen a vár mellett számos más látnivaló is vár ránk, például a Püspöki Palota vagy a Kisfaludy Emlékház, nem is említve a környező településeket. Megéri megnézni!

Fazekas Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása