Muzgo

Az év európai múzeuma

A hétvégén nem csak hazánkban jutalmazták a legjobb múzeumokat. Immáron 35. alkalommal ítélte oda az European Museum Forum az év díját a legjobb európai múzeumnak. A május 19-én lezajlott ceremóniának idén a portugáliai Penafiel Municipal Múzeum adott otthon. 24 országból, több mint 200 ember előtt hirdették ki a cordobai  Madinat al-Zahra Múzeum győzelmét

Madinat al-Zahra Múzeuma egy 10. századi arab palota romjai mellett épült fel, félig a földbe süllyesztve, hogy a legkevésbé se zavarja a táj összhangját. A Nieto Sobejano tervezte épület 2008-ban készült el és a romokhoz kötődő régészeti kutatás, megőrzés, helyreállítás, kiállítás helyszínévé és kezdeményezőjévé vált.

A győztes angliai, szlovéniai, horvát, orosz, svájci, szerbiai, török intézményeket, összesen 47 múzeumot utasított maga mögé. Jutalma a rangos elismerés mellett, hogy egy évig őrizheti a Henry Moore Egg című művét.

A Madinat al-Zahra Múzeum Andalúzia sokszínű múltjának vizuális emlékhelyeként funkcionál és ezért egy potenciális kultúrák közötti kapocs a mai Európában is.

Az önkéntesekkel és a helyi közösséggel szoros együttműködésért járó Siletto díjat a szintén spanyolországi TOPIC: the International Puppet Museum Centre kapta meg. A szokatlan megoldásokért járó Kenneth Hudson díjat a Dublinban található Glasnevin Múzeum zsebelhette be, ami megváltoztatta a közönség hozzáállását a temetőkhöz és egy élő, történelmi narratívába kapcsolta azokat. 

A zsűri komoly, részletes indoklását itt lehet olvasni.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása