Muzgo

I love BKV

Krea Kotárs Művészeti Iskola diplomásainak kiállításán elsőre semmi érdekeset nem találtunk. Majd mégis. Nagyon jó arculatok, betűtípusok, belsőépítészeti megoldások és divat mellett talán a História magazin redesingja és a Krea Művészeti Alkotófalu arculata lehetett volna számunkra érdekes, de ezek már nem férnének el az oldalon. Idén senki sem látott fantáziát abban, hogy egy múzeum arculatát megtervezze, de azért teljesen nem maradtunk múzeum nélkül.

A legfigyelemfelkeltőbb munka minden bizonnyal Seidl Mikáé, aki egy szerethetőbb, színesebb arculatot tervezett a BKV-nak. Ennek részeként az egyes megállók legjellegzetesebb épületeinek piktogramjait is megjelenítette az információs táblán. Tehát a képen is látható 16-os busz esetén, ami végigmegy a várban, a Bécsi kapu tér-i megállóban láthatjuk a Magyar Országos Levéltár épületét, a Dísz téren a Mátyás templomot. Sokkal érdekesebb a 6-os villamos, ahol a Corvin negyed megállónál az Iparművészeti Múzeum stilizált képe áll. Nem a Corvin mozi, nem az előtte levő led fal, hanem a múzeum épülete.

Persze mindez teljesen szubjektív. Mindenki teljesen máshogy éli meg a várost és akár úgy is elsétálhat az Üllői úti intézmény mellett, hogy azt se tudja mi van ott. Persze ehhez figyelmen kívül kell hagyni a hatalmas molinót, de ez alapján nem ítélünk el senkit. A szecessziós stílusú, zöld sárga tetőcserepekkel fedett épület mindenképp hangsúlyosan  jelenik meg az adott városi térben, mert például az alkotó is úgy gondolta, hogy inkább ez jelképezi jobban a megállót.

A BKV arculat amellett, hogy barátságosabb, szerethetőbb, színesebb azért is tettszik, mert megjelenik benne egy szubjektív városkép. Persze a szubjekítv itt talán erős szó. Ha végignézzük ennek a két járatnak az útvonaláról kiemelt épületeket láthatjuk, hogy a legtöbb a műemlék és/vagy nagyon fontos kulturális örökség.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása