Muzgo

Extrém programok a Múzeumok Éjszakáján

Az idei Múzeumok Éjszakájának legextrémebb programjait gyűjtöttem össze azoknak, akik valami igazán különlegesre, pörgésre és bulizásra vágynak, hiszen ez a rendezvény éppen arról szól, hogy a múzeumok megmutassák megannyi arcukat és kiállításaik titkait.

A filmek szerelmeseinek biztosan egy életre szóló élmény lesz a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet különleges, egész napos filmvetítése, ahol múlt század elejei némafilmek Darvas Kristóf zenei aláfestésével tekinthetőek meg. Ha már beleéltük magunkat a filmezés mesés világába, ugyanitt megrajzolhatjuk és elkészíthetjük saját kisfilmünket is.

A bűnügyi filmek mindig is a tévézés egyik legkedveltebb részét jelentették, s ha épp egy krimi vetítésébe futottunk bele, annál jobb, hiszen a Rendőrmúzeumban különleges élmény részesei lehetünk: a helyszínen található nyomok és egyéb információk alapján rekonstruálhatjuk a történteket, és beazonosíthatjuk az elkövetőt, mindezt tapasztalt nyomozók segítségével. A múzeum további programjai is izgalmasak, kipróbálhatjuk a tenyérlenyomat-vételt, lőhetünk lézerfegyverrel, kézírásunkat megmutathatjuk egy képzett grafológusnak, sőt a Vörös Kereszt munkatársai által készített élethű sérülésekkel megijeszthetjük ismerőseinket (pl. hétfőn a főnököt, hogy ne kelljen dolgozni).

Ha már a rendőrökön túl vagyunk, irány a Törley pincészet, ahol 6 órától félóránként induló csoportos sétákon ismerhetjük meg a pezsgőkészítés fortélyait, és Törley termékeket is kóstolhatunk.
Miután a pezsgőtől jó kedvre derültünk, s a kreativitásunk is felszínre tört, látogassunk el a Szépművészeti Múzeumba, és készítsünk kollázst vagy saját árnyékportrét, sőt ha közben a bátorságunk is megjött öltözzük csipkefüggönybe és fotóztassuk le magunkat a múzeum profi fényképészeivel. Kedvet kaptunk a fotózkodáshoz, de a csipke nem áll jól? Menjünk tovább a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontba, és csináltassunk óriási bankjegyet a saját karikatúránkkal.

A pezsgő hatása még tart, itt az ideje ismerkedni! Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban folyamatos táncház várja a táncos lábúakat, ahol a Csárdás, polka, zepperli c. kiállításhoz kapcsolódóan a 19. századbeli lépéseket és figurákat tanulhatjuk meg egy korhű bál keretein belül. (Ha találtunk arra alkalmas partnert vigyük el a Budapesti Történeti Múzeum A test mint tájkép c. tárlatára, romantikusabbak a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezvényére, egy éjszakai sétára a Károlyi-kertben 10 órától Örkény István szellemével és a TÁP Színház művészeivel és Vajdai Vilmos vezetésével.)

Ha nem jártunk sikerrel sem szabad csüggedni, rengeteg különleges program vár még ránk. Látogassunk el Magyar Természettudományi Múzeumba, ahol a nagy adományozók titkairól mesélnek a tárgyak (6 órától éjfélig tart a program), vagy nézzük meg hogyan készülnek a preparált kiállítása darabok (4-től 8 óráig látogatható). Ha kiszemeltünket valaki lehoppolta kezünkről a bálban, dühünket a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban vezethetjük le leginkább, itt bepillantást nyerhetünk a római legionáriusok életébe, sőt ki is próbálhatjuk fegyvereiket (csak óvatosan).

Egész estés pörgős programjainkat koronázzuk meg egy lazítós 30Y koncerttel a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében, ahol a zenekar 7 fúvóssal és egy ütőssel kibővülve szentimentálé koncertet ad, az ősszel megjelenő CD-jüket beharangozva.

(Forrás: http://muzej.hu)

Bódai Dalma

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása