Muzgo

K-túra

Előző cikkünkben sorra vettük azokat a lehetőségeket, ahol bort, sört, Unicumot, pálinkát lehet fogyasztni. Csak azért, hogy ne érje szó a ház elejét, a gasztronómia kalandozásunkat tovább folytatjuk. Íme azok a programok, amit érdemes útba ejteni, ha megéheztünk a Múzeumok Éjszakáján.

Jó hír, hogy a múzeumokban nagy valószínűséggel találhatnk kóstolókat. A tapasztalat az, hogy nincs minden bejegyezve a programok közé, így bárhol bármikor belefuthatunk egy-egy ízletesebb falatba. Ebből kiindulva, a hasunk megtöméséhez nem tudunk egy olyan célpontot megjelölni, hogy ‘na itt aztán tuti finomat fogok enni’. Persze a felfedezés öröme mindig izgalmas: például a Budapest Történeti Múzeumban Mexico Mágico jeligével a mexikói kultúráé lesz a főszerep. A kérdés, hogy miért? Lehet csak én állok értetlenül azelőtt, hogy hogyan került a központba a főváros történetét bemutató múzeumban egy közép-amerikai ország? Chewbacca az Endor-holdon? Persze ettől függetlenül a programok miatt bizalmat szavazok az intézménynek, mert az őslakók kultúrája érdekes, a spanyol dallamok feldobják a hangulatot, a gasztronómia pedig számomra tacot és burrítót jelent, amiről persze a helyszínen felvilágosítának, hogy nem csak azokat.

Ha mi magunk is szeretjük a konyhaművészetet és szeretnénk érdekes, új fűszerekkel feldobni ételeinket, akkor csak annyit kell tennünk, hogy 18:30-ra átsétálunk a BTM mellett található Országos Széchényi Könyvtárba, ahol Mautner Zsófia kalauzolja az érdeklődőket a keleti fűszerek világában. Bizonyára hasznos tippeket és trükköket is megtudhatunk arról, hogyan ízesíthetjük izgalmasan fogásainkat. Aki ilyen irányban érdeklődik, annak a Magyar Nemzeti Múzeumba is el kell mennie. Itt a hungarikum jegyében olyan ételkülönlegességeket mutatnak be, mint a kenyérlángos, a kecskesajt, kürtöskalács, stb.

egy egész Garden Pub is felépül

Piknikeztél már múzeumban? Teszi fel a kérdést az Iparművészeti Múzeum. Be kell valljam, annak ellenére, hogy sokszor megfordulok múzeumokban, ez még sosem jutott eszembe. Ezen célból hat órától kezdődően egészen éfjélig foglalhatják el a múzeumot az érdeklődők, amit én csak pokróccal és elemózsiás kossárral tudok elképzelni. Ha végignézzük az intézmény tömérdek programján, aminek a fő tematikáját Anglia és az olimpia köré épül, akkor felmerül a kérdés, hogy hol fogunk piknikezni? Viszont örömmel vesszük, hogy a gasztronómia újból felbukkan! A Brit vásár keretében igazi angliai finomságokra csaphatunk le, de egy egész Garden Pub is felépül, ahol az angol sörök és és gyorskaja, a fish&chips várja a látogatókat.

A PIM készül szerintem a legígéretesebb programmal. A felhalmozódott kiállításokban (Petőfi, Örkény, Ottlik, Magyar Műhely, Gárdonyi) a tárlatvezetés már alapvető, de mellette rengeteg érdekes időeltöltést is kínál. Éjszaka sétálhatunk Örkény István szellemével a Károlyi kertben, míg a múzeum kertjében 22:00-kor fellép a 30Y, de sikerült egy kalap alá hozni a kortárs írókat a divattal is. A gasztronómia itt sem maradhat el. “Elmekoktélok, szénsavas és -mentes kvízek, bortárs irodalom, sörömteli pillanatok”, ahol a határok annyira elmosódnak, hogy nem tudom eldönteni, hogy most tényleg sörről, borról van szó vagy csak egy szójáték. Éjféltől megismerkedhetünk a török kultúrával, a zenével, a hastánccal és természetesen lesznek török ételek is.

Persze most sem tértem ki minden lehetőségre, mint a vadkóstolás, a sütemények, amik mindig felbukkannak a programok között. Az az egy biztos, hogy nem fogunk éhen halni a Múzeumok Éjszakáján.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása