Muzgo

Before it was cool: Európa határai!

Na végre sikerült fotókat készítenem! Biztos emlékeztek, hogy pár hete a magyar interneten pár percig az az animációs térkép volt a sztár, ami Európa határváltozásit mutatta be. A rövid, alig 11 perces filmen 1100 éven keresztül követhetjük végig a közigazgatási határok módosulásait az öreg kontinensen. A téma hamar nagyon népszerű lett, felkapta a magyar internetes sajtó is pl: az Index, az Origo. De én tudtam, hogy ezt már láttam valahol, mielőtt még menő lett volna.

Bizony a Ludwig Múzeum Société Réaliste kiállításán már belefuthattunk ebbe a térképbe, mégpedig rögtön a kiállítás elején. Az első műtárgy a Spectral Aerosion nevet viseli, ami ugyanennek az ötletnek egy másfajta vizuális megvalósítása, hiszen egy fém táblába vannak belemarva a határváltozások. Minél egyenetlenebb a felület, annál több változás történt az adott területen, így egy-két gócpontot mi is megállapíthatunk, mint például az egykori Német-római Birodalom vagy a Balkán.

Egyszóval a Société Réaliste megcsinálta mielőtt még menő lett volna - hogy a 'before it was cool' oly népszerű internetes mémmel éljek. Mi meg persze 'so last year', hogy néhány hetes késéssel próbáljuk a hamvaiból feltámasztani a témát. A Société Réaliste: Empire, State, Building kiállításról itt olvashatjátok az ajánlónkat.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása