Muzgo

Mit keresett a kortárs művészet Tihanyban?

Immáron második éve ad otthont Tihany az Artplacc fesztiválnak, ami azt jelenti, hogy egyenes úton halad a hagyománnyá válás felé. Az augusztus 11. és 20. között megrendezésre került rendezvény jelszava: a kortárs legjava. A legnevesebb budapesti galériák látogattak a Tihanyi-félszigetre, hogy megmutassák milyen műalkotások forognak a főváros művészeti szcénájában. Az előző évhez képest az Artplacc sokat fejlődött, több helyszínnel jelentkezett és jobban integrálódott a balatoni nyár forgatagába.

A félszigeten elszórva, a Balaton partól kezdve, a Belső- és Külső-tavon át, a város főteréig, az ArtPlacc öt helyszínen kínált látnivalót az érdeklődő közönségnek. A programok fő színtere továbbra is az Akasztó-dombon található sátor volt, ami a kiállítás mellett filmvetítéseknek, gyerekfoglalkozásoknak, beszélgetéseknek is a helyszínéül szolgált. Minden galéria maga döntött arról, hogy mely műveket és művészeket hozza le Tihanyba, így egy igazán változatos tárlattal lepték meg a balatoni közönséget. Az absztrakt képektől a hiperrealista festményekig, az üvegszobortól, a konceptuális fényképekig, az extrém fogalmát súroló gyurmából készült kötéltől, a drótvázas emberalakokig a legkülönfélébb műalkotásokkal találkozhattunk. Az inspiráció és az élmény mellett betekintést nyerhettem a trendekbe, kaptam egy keresztmetszet a galériák műtárgykínálatából.

az artplacc egy jó ötlet

Robotok költöztek a Tihany Apátsági Pincészet hűs termébe is. Alumíniumból, fából, dobozból, műanyagból készült hobókás gépemberekből összeállított tárlatot nézhettem végig egy kis bor társaságában. Ha már pincében vagyok, ugye. Sok program összesűrűsödött a Kikötőplaccon, ami a hajóállomás melletti parton kapott helyet. A felállított konténerekben itt is mini kiállításokra, installációkra bukkantunk, míg este itt indult a buli. Egy bizonyos réteg által jól ismert, tehetséges, feltörekvő együttesek gondoskodtak a zenéről minden este, hogy az Artplaccnak megadják az igazi fesztivál hangulatot. Így Tihany egy újabb party helyszínnel lett gazdagabb, ami kiváló lehetőséget biztosított a szórakozásra és kapcsolatépítésre.

Most jöjjön a fekete leves! A kommunikáció. Én sehol nem találtam leírva, hogy a Külső- és Belső-tónál, valamint a Visszhang-dombon felállított installációk meg sem épületek, áttelepültek vagy egy esetben, elromlottak. Az egyszerű érdeklődő, aki a landart fogalmával a programfüzetben találkozott először hiába kereste, kutatta a művészi alkotást a természetben, míg a szó szerint értelmezéssel kínjában az ősmagyar szarvasmarhákban és földhányásokban volt kénytelen felfedezni az esztétikumot. Egy egyszerű tábla, a “Bocs, de elmaradt” felirat és egy QR kód máris orvosolta volna a helyzet. Valamint a szoborpark elnevezést is túlzásnak éreztem az egy-két posztamansekre kihelyezett kőfaragványokra. De ennyit a negatívumokról.

Jó pont, hogy az Artplacc az egész félszigetet is egy hatalmas placcnak fogta fel. A különböző helyszínek nem nőttek egymás nyakára, hanem szétszórva, egész Tihanyra kiterjedtek, így integrálva annak kulturális, természeti adottságait a fesztiválba. Ugyan a legnagyobb tengerünk, legnagyobb félszigete, de maximum 15 perces ráérős sétával mindent el lehetett érni. Az Artplacc nem siet sehova. A maga tíz napos futamidejével egy komótos fesztivált tisztelhetünk benne, amit könnyű összeegyeztetni egy pár vagy sok napos nyaralással. A parton henyélés mellett az aktív pihenés jegyében, így egy kis kultúrát is szívhatunk magunkba. Persze az intenzitás mindenképp kérdés. Mégiscsak kortárs és ha kortárs, akkor fiatalos és pörgős. Biztosra veszem, hogy jövőre még szélesebb programkínálattal találkozunk, vagyis a probléma idővel megoldódik, mert a fesztivál fejlődőképes és ez az, ami számít. Az Artplaccban ott a potenciál: jó ötletre épül és láttam a dinamikát a továbblépésre.

A Balaton jó választás. Tihany szintén. Strand, hűsítő víz, szikrázó napsütés, nagy meleg. Sokaknak található errefele nyaralója is. A mi tengerünk, ahova már nagyanyáink is kalandozni jártak. Nosztalgikus ugyan, de mindig van élet, pont ezért szeretjük. Az Artplacc tud újat mutatni, a tó közepén, a klasszikus kultúrában amúgy is erős Tihanyban. Elhozza a kortárs művészetet a Balaton partra, amivel le lehet porolni a város imidzsét, lehet generálni a turistákat. Ha az Artplacc jövőre is annyit fejlődik, mint idén, akkor bőven kevés lesz egy napot rászánni.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása