Muzgo

A Sandy hurrikán miatt az összes múzeum bezárt

A mai nap megállt az élet abban a városban, ahol ez sohasem történik meg. Nem csak New York, de a keleti partvidék összes metropolisza a természet egyik legveszélyesebb kihívásával nézett szembe: a szuper-mega-über vihar a Sandy hurrikán miután végigszántotta a karibi térséget, az Egyesült Államok felé vette az irányt. Az amúgy festői Karib-tengeren a hurrikán tombolása több emberéletet is követelt és az anyagi kár is jelentős, de a Sandy számlájára írt számok tovább nőhetnek, ha nem történnek meg a megfelelő előkészületek.

Az egyik legveszélyeztetettebb város New York, ami közvetlenül az Atlanti-óceán partján fekszik és a 783.8 négyzetkilométeren összezsúfolódott 8 millió lakossal az első számú metropolis a térségben. Persze Boston, New Jersey vagy a főváros Washington D.C. is ugyanúgy közvetlen veszélynek van kitéve, de mégiscsak  New York a legszemléletesebb példája az amerikai életstílusnak. Persze, legyinthetnénk, mert a város már a Godzillától kezdve az UFO támadásig minden lehetséges katasztrófát túlélt, de mi történik ha a mozi egyszer csak valóssággá válik?

Természetesen az emberélet az első és minden a Central Parkban található mókus életért elmorzsolunk egy könnycseppet, de mégis, minket jobban érdekel egy vászon egy absztrakt festménnyel, egy 3000 éves csont vagy akár egy mókus... ha már kitömték és múzeumba raktárába rakták. Komolyra fordítva a szót, a Sandy hurrikán a múzeumok életét is komolyan befolyásolja. Nem csak a felújított Szabadságszobor átadása maradt el és zárta be a kapuit a tőzsde, a Broadway, de ma és a holnapi nap folyamán a legtöbb múzeum sem fogad látogatókat. Az intézkedés olyan világhírű intézményeket érint, mint a New Yorkban található MoMA, Metropolitan, MAD, Whitney, Guggenheim de a legtöbb kisebb múzeumot, galériát szintúgy érinti az esemény.  A Harlem Studio Museum például szikszalaggal védekezik a Sandy hurrikán ellen (képünkön). Amerika szerte több városban is gyűjteménnyel rendelkező Smithsoniant érinti a legnagyobb mértékben a természeti katasztrófa, mert nem csak New Yorkban, de Washingtonban és Chantillyban is vannak épületei. Sőt az intézmény kezelésébe tartozik egy állatkert is, ami különös figyelmet igényel.

Sajnos minden ilyen katasztrófa velejárója a fosztogatók megjelenése. A nemzetőrség és a rendőrök hatásos fellépése megakadályozhatja, hogy értékek tűnjenek el, de még nem tudhatjuk mi lesz a történet vége. Reméljük, hogy szerdán az összes múzeum rendben kinyit és csak egy érdekes, de pozitív kicsengésű sztori marad a Sandy hurrikánból, de azért egy kis szkepticizmus belefér.

Természetesen nem csak a negatíva hatásokat kell megjegyezni, mert így a műtárgyakra is lehet egy teljesen más szemszögből nézni. A Met gyűjteményéből egy Edvard Munch és egy Winslow Homer képet emelnénk kik, akik viharos festményeikkel különösen aktuálissá váltak. 

 

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása