Muzgo

Márton, lúd, bor, múzeum

images_8.jpgBizonyára mindenki ismer egy Marcit. Vagy sok Marcit. Gyerekkorom egyik nagy sokkja volt, mikor világossá vált számomra, hogy a Marci az Márton. A másik pedig mikor rájöttem, hogy a bernáthegyink így egy emberi keresztnévre hallgat.... Vasárnap ünneplik a Marci-Mártonok a névnapjukat. Néhány éve lett “felkapott” ez a népszokás, amit nemcsak a turizmus, hanem a kultúra is felfedezett magának. Több múzeum is készül a jeles eseményre, hiszen most szerencsés módon még hétvégére is esik. Nézzük meg, hogy hová érdemes menni Márton-napon!

A hagyomány szerint november 11-én Szent Márton a ludak óljába bújt, hogy a püspökké választása elől kitérjen, ám a ludak gágogása elárulta. A liba étkek nem az emberiség bosszúját jelentik, hanem ilyen időtájt már le lehet vágni a tömött állatot. Ezért is ismert a mondás: “aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. “A bornak Szent Márton a bírája” - vagyis ilyenkorra az újbor is kiforr, ezeket karolta fel a turizmus. Időjárást is jósoltak ekkor: “Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

archiv_libapasztor_Neprajzi_Muzeum_200.jpgHa múzeumot keresünk ilyenkor a népi hagyományok őrzői jutnak eszünkbe elsőként. A Néprajzi Múzeum az idén is változatos programokkal készül a libanapra. A mostani vasárnap különlegessége, hogy az Európa-szerte ismert népszokást lengyel és magyar szemmel vizsgálják meg kicsik és nagyok. Zene, tánc, gasztronómia és kóstolás, madárles, és toll-toll hátán. A délután folyamán Ludas Matyi, Döbrögi és liba-hasonmásverseny is lesz!

Szentendrén 10. alkalommal rendezik meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort a Skanzenben. A két napos rendezvény minden korosztály számára tartogat izgalmakat. Az újborok és pálinkák mellé kóstolhatunk hagyományos rucakását vagy akár libaburgert is. Mesemondóknál is a liba lesz a főszereplő, a játékokban és a gyerekek kézműves foglalkozásán is. Pismány lakóit külön várják a szervezők, hogy a hagyományos Márton-napi búcsút a Balaton-felvidéki tájegységen ünnepeljék. Minden érdeklődő részt vehet a délutáni litánián és az azt követő táncos mulatságon.

skanzen_1.jpg

A Mezőgazdasági Múzeumnak helyet adó Vajdahunyad vára vasárnapra Libalábon forgó palotává alakul. Kicsinek libazsíros kenyér, népdaltanulás és lúdtollal való írás. Anyának sült libacomb és UFF - „Unokáink is Főzni Fogják" főzőbemutató. Apának libatepertő és bortörténeti tárlatvezetéssel egybekötött borkóstoló. Természetesen ezek egyedi igények szerint felcserélhetők. Márton-napi felfedezőtúra és totó a kiállításban, háztáji libasimogató az udvaron. A napközben faragott töklámpásokkal este felvonuláson vehetünk részt. Ki-ki válogasson kedvére!

mg_m.jpg

Márton-napi vigasságra hívnak a Bajor Gizi Színészmúzeum munkatársai is. Ki mit tud a ludakról? A mókás vetélkedő és liba totó minden korosztály számára tartogat meglepetéseket. Kézműves foglalkozásoknál is tollas barátunk lesz a főszereplő: lámpás-készítés, tekergő libaláb, kifestő. Az idei év újdonsága a libás diavetítés!

Az ozori Pipo-várkastély szombaton várja az érdeklődőket a Márton-napi hagyományok felelevenítésére. Lesz töklámpás készítés, lámpás felvonulás és tábortűz. Éhes bendőknek sült tök, libazsíros kenyér, forralt bor és forró csoki. Válogathatunk bőven kedvünkre!

Villangó-Török Ivett

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása