Muzgo

2012: Nyüzsgés, zsongás, kavalkád

Felújítás, új intézmények, technikai fejlődés, díjeső, valamint rengeteg ember a múzeumokban tavasszal, nyáron, ősszel, nappal és éjjel - mert ez is hozzátartozik az igazsághoz. Folytatjuk sorozatunkat arról, hogy mi is történt a múzeumi világban 2012-es évben.

2012 a gyerekek éve (is) volt

Már ami a megvalósult tervek átadását illet, hiszen két múzeumot is kaptak: Budapesten és Székesfehérváron, de azért a szentendreiek is örülhettek.

Májusban Moskovszky Éva több mint négyezer darabot számláló játékgyűjteményét bemutató múzeum nyílt Hetedhét Játékmúzeum néven. A gyűjtemény többnyire a 19. és a 20 század első feléből származó tárgyakból áll, amelyek közül a kiállításon is sokat megcsodálhatunk. Barokk babaház ónedénnyel, holland ezüst csillárral, rokokó majolika kályha, biedermeier kávéskészlet, miniatűr bolt. A tárlat nem csak a játéktörténetet, de a korabeli polgári életmódot ugyanúgy bemutatja; egyszerre tanít és szórakoztat meglepően hatékony módszerekkel.

Október elején a Döbrentei utcában nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb filiáléja, amelyet a mesék világának szenteltek. A Mesemúzeumban nem egy klasszikus intézményt tisztelhetünk, hiszen inkább egy játszóházhoz hasonlít: izgalmas kiállítótér kerekerdővel, trónnal, sárkánytolyással, karddal, feneketlen kúttal, de vajmi kevés műtárggyal. Ennek ellenére a szórakozás garantált.

Eltávolodva a gyerekek világától, beszámolhatunk még egyéb megnyitókról is. Március 24-én vehette birtokába a közönség a felújított MűvészetMalmot. A másfél évig zárva tartó intézmény egy új épületszárnnyal, 220 m2 kiállítótérrel, rendezvényteremmel, raktárakkal lett gazdagabb. Átalakították a bejáratot is, megújult a múzeumshop és a kávézó is. A megnyitó óta a szentendrei intézmény többek között Deim Pál és Bartl József művészetét bemutató retrospektív kiállításokat rendezett.

Szerencsére azonban nemcsak ennyi felújítást, átépítést hozott 2012. A balatonszárszói József Attila Emlékházban az év elejére befejezték az épület teljes korszerűsítését és a kiállítás új kutatásokon alapuló szakmai megújítását. Az emlékház nemcsak kiállítóhelyként kíván a jövőben funkcionálni, hanem múzeumpedagógiai rendezvények, olvasótáborok, iskolai kirándulások, rendhagyó irodalomórák helyszíneként. Kulturális városrehabilitációs program keretében megújult a hódmezővásárhely Tornyai János Múzeum az újonnan kialakított időszaki kiállítótérben és a múzeum renovált szárnyában, összesen tíz teremben, Csernus Tibor, 2007-ben Párizsban elhunyt festőművész gyűjteményes kiállításával fogadta ismét a látogatóit. Szintén nyáron ünnepelték 3D-s filmmel, új állandó kiállítással az egymilliárd forintos, főként uniós forrásból finanszírozott felújítást a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. Kétéves munkát követően befejeződött a debreceni Déri Múzeum felújítása, megtörtént Rippl-Rónai József festőművész egykori lakóhelyének, ma emlékmúzeumának, a kaposvári Róma-hegyi villának a átépítése, és az azt körülvevő egyholdas park rekonstrukciója is.

Múzeumok a 21. században

2012 őszén szinte kapkodtuk a fejünket a vérátömlesztésen áteső múzeumok forgatagában. Nem hiába, haladni kell nekik is a korral. Jól megjegyezhető és elkülöníthető arc(ulat)ra van szükségük, és technikai fejlődésre, különben a világ elsuhan mellettük. Örömmel jelenthetjük, hogy ezt egyes intémzények már felismerték, sőt jelentős sikereket is értek el.

Hogy sétálhattunk az utcán magunkban, hogy közben mégis egy múzeumi programon vettünk részt? A Petőfi Irodalmi Múzeum Minden megvan - Ottlik Géza Emlékkiállításához egy nem mindennapi kísérőprogramot is kapcsoltak. Az intézmény, az MTA SZTAKI és MOME Kreatív Technológia Labor együttműködésében elkészült ugyanis egy alkalmazás (okostelefonra, tabletre), melynek segítségével az író Hajnali háztetők című regényének budapesti helyszíneit járhatjuk végig. Az Ottlik nyomában – Interaktív irodalmi séta elnyerte a Magyar Tartalomipari Szövetség eFestival 2012 elnevezésű verseny Mobiltartalom és alkalmazás nevezési kategória első helyezését is.

Október elején egy másik okostelefonos alkalmazás mutatkozott be a Magyar Nemzeti Múzeumban Kelet és Nyugat határán című állandó régészeti tárlatában. Az ESRI Hungary fejlesztő céggel közösen megvalósított program segítségével interaktívabbá és személyesebbé válhat a tárlat megtekintése, mintha audioguide-ot használnánk. Nem kell minden szöveget végighallgatnunk, az általunk választott tárgyakról tudhatunk meg plusz információkat, ráadásul a hang mellett vizuális eszközökkel is él az alkalmazás. A tárgyat megnézhetjük "közelebbről" a nagy felbontású képek segítségével, vagy éppen az adott lelet megtalálásának helyszínét is megleshetjük a térképen. Mi magunk is teszteltük a programot, mely még csak a béta verzióban van, és reméljük, észrevételeinkkel segítettük annak tökéletesítését.

Az év tizedik hónapja azonban nem merült ki csak ennyiben. Két sikert tartogatott még a múzeumoknak a design állandóan fejlődő és alakuló világában.
Október 5-én nyitotta meg kapuit a Magyar Formatervezési Díj 2012 című tárlat az Iparművészeti Múzeumban, melynek célja volt a magyar teljesítmények bemutatása és népszerűsítése, a kiemelkedő hazai alkotók elismerése, termék-, terv-, vizuális kommunikáció- és diákmunka kategóriában. Cikkünkben bemutattuk a kiállítást, most az egyik díjazottat szeretnénk csak kiemelni. Vizuális kommunikáció kategóriában ugyanis a Magyar Nemzeti Galériának a Stalker Studio által készített arculata díjazott lett.
Nemzetközi szinten pedig az Óbudán található Kassák Múzeum szerzett elismerést. 68 ország 14 000 résztvevője közül választotta a Red Dot-díj zsűrije legjobbnak a magyar intézmény új arculati rendszerét, melyet Lepsényi Imre grafikus a múzeum vezetésével egyetértésben és közös munkában alakított ki. Ha pedig valaki a saját szemével szeretné megnézni, az elemek egy kiállítás keretében megtekinthetőek a múzeumban március 3-ig.

Budapest, fesztiválváros

Mint minden évben, 2012-ben is sok országos és helyi rendezvény programját színesítették a múzeumok és galériák. Sikeresen kapcsolódtak kisebb-nagyobb rendezvényekhez és fesztiválokhoz: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Fotóhónap, Design Hét, Szakrális Művészetek Hete, Café Budapest Fesztivál, Sziget, Kulturális Örökség Napok, Art Market, Galériák Éjszakája. Részletekbe menően nem vesszük számításba mindent - hiszen folyamatosan beszámoltunk róluk - de a múzeumot középpontba állító eseményeknek szentelünk pár sort.

Májusban a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a rezesbanda, a gyerekzsivaj, a kézműves árusok, a sült kolbász és a bogrács határozták meg a hangulatot. A fák hűs árnyéka alatt a sátrakban a főszereplők, az ország kisebb és nagyobb közgyűjteményei bújtak meg. A Múzeumok Majálisának kavalkádja a szokásos - sajnos évente csak egyszer tapasztalható - élettel töltötte meg a Múzeumkertet, ahol mindenki jól érezhette magát. A Pulszky Társaság átadta a 2011-es az Év Múzeuma (Természettudományi Múzeum, Balatoni Múzeum) és az Év Kiállítása Díjat (PIM: Ki vagyok én? Nem mondom meg... Petőfi választásai).

Június 16-án, szombaton rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, amely a legfontosabb esemény abból a szempontból, hogy ilyenkor az is múzeumba megy, aki amúgy nem tenné. A jól reklámozott, különleges esemény létjogosultságát nehéz megkérdőjelezni, hiszen minden évben több százezer embert vonz. Ilyenkor az egész ország felbolydul: 2012-ben több mint 200 intézmény vett részt, 102 budapesti és 176 vidéki helyszínnel. Sajnos idén sem sikerült túl tennünk magunkat azon a tényen, hogy túl sok, túl jó program jut egyetlen egy éjszakára.

450 program, 98 múzeum - ebből 15 országos, 10 egyházi, 72 vidéki, és 1 levéltár. 40 000 példányban nyomtatott programfüzet - ha számokban akarjuk összefoglalni az ősz nagy múzeumi eseményét, az október 1. és november 11. között zajló Múzeumok Őszi Fesztiválját. Sok olyan programtípust hozott az idei fesztivál, ami korábban nem volt, vidéken is láthatók voltak rendhagyó vállalkozások. Fontos, hogy egy ilyen rendezvény keretében a múzeumok olyan programokat tudtak megvalósítani, amit év közben nem.

2012-ben lett 100 éves az Ernst Múzeum. A jeles esemény alkalmából az intézmény két napos utcafesztivált szervezett az épület előtti Nagymező utca aszfaltjára, lehetett festeni, Belga koncerten ugrálni, rizspálinkát kóstolni, 100 forintért Ai Vej-Vej kiállítást nézni, felolvasásokat és a múzeumi jövőjét taglaló kerekasztal beszélgetést hallgatni.

November elején a kortárs művészet került a középpontba, a második alkalommal megrendezett Budapest Art Marketen. A fejlődés tavalyhoz képest figyelemre méltó volt, hiszen a vásár területe a kétszeresére nőtt, a nemzetközi paletta pedig többek között németországi, kazahsztáni, izraeli és kanadai galériák kínálatával bővült. A részvevőkkel beszélgetve többnyire pozivít, elvétve negatív kritikát is hallottunk, de jó úton halad a rendezvény, hogy a közép-kelet európai régió meghatározó kortárs képzőművészeti vásárává váljon. A tendenciát figyelembe véve nem is tudjuk elképzelni mi lesz itt jövőre!

2013-ban is lesz Múzeumok Éjszakája, Sziget, Budapest Art Market. Reméljük a múzeumok idén is aktív szerepet vállalnak és ha már a hegy nem megy Mohamedhez, akkor fordítva. Nekünk legalábbis mindig nagyobbat dobbant a szívünk mikor a legváratlanabb helyszíneken találkoztunk egy-egy múzeum szakembereivel. Hajrá! Következő írásunkban egy rövid külföldi kitekintést teszünk, majd átnézzük 2012 kiállítás felhozatalát.

Légrády Eszter
Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása