Muzgo

Tiziano kínos titka

A londoni National Gallery pincéjében a majdnem elfeledett művek között emberöltőkön keresztül lapult egy elfeledett Tiziano-mű. A festmény még évtizedekig ismeretlenül nyugodott volna a múzeum raktárában, ha a kép múltjának nem jár utána Paul Joannides az intézmény művészettörténésze. A méltatlanul alulértékelt művet azóta már restaurálták.

A festmény, amely minden bizonnyal Girolamo Fracastorot, a híres olasz orvost ábrázolja, 1924-ben került a múzeum tulajdonába. A doktor nemcsak a gyógyítás útján szerzett hírnevet, mint szifilisz elleni kutatót, de a mai orvostudomány irodalmában mint az elnevezés megalkotóját tiszteljük. Köztudott, hogy Fracastoro azoktól az alkotóktól kapott festményt, akiket kezelt, így egy sor kínos kérdés vetődik fel a reneszánsz festő életvitelével kapcsolatban: Vajon Tizianot nemi betegség gyötörte?

Nem lenne meglepő újdonság, ha a kicsapongó bohém életet élő reneszánsz mestert szifilisz sújtotta volna, hiszen a kortársai gyakran megemlékeztek arról, hogy nemcsak lefesteni szerette a modelljeit, de lefektetni is. 

2009 óta Diana és Actaeon, valamint Diana és Callistoa után ez a harmadik mű, amelyet a National Gallery megszerzett a reneszánsz mester életművéből. 

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása