Muzgo

A meztelen férfi - megnyitott a LUMU új kiállítása

Alig egy-két hete zárta be kapuit a bécsi Leopold Múzeum Meztelen férfiak című kiállítása. A tárlat amiről mi is többször tudósítottunk plakátjaival és botrányos programjaival megbotránkoztatta az osztrák lakosság nagy részét. Aki nem juthatott el Bécsbe az se búsuljon, ugyanis a héten Budapest is megnyitotta a saját meztelen férfi kiállítását. Vajon a magyar közönség hogy fogadja a rendkívüli tárlatot?

képek 109.jpg

A Ludwig Múzeum a linzi Lentos Múzeummal közösen két évvel ezelőtt kezdett bele a nagy projektjébe. Érdekesség, hogy kurátorai mind nők az osztrák intézményből Stella Rollig, Sabine Fellner, Elisabeth Nowak-Thaller a magyar oldalról Simon Kati és Turai Hedvig. A nemzetközi együttműködés gyümölcseként születő tárlat művészetelméleti és művészettörténeti kutatásokon alapul, a 19. század végétől a mai kortárs művészetig mutatja be a férfiról a művészetben szereplő koncepciókat Közép-Európában. A provokatív cím gondolkodásra sarkall, a férfi sztereotípiákat kívánja a jelenre vonatkoztatva újragondolni. A péntek esti megnyitón, amit a Művészetek Palotája Üvegteremben rendeztek meg rengeteg művészetkedvelő gyűlt össze, akik élvezhették a múzeum kiváló hangulatát és vendéglátását. Először Bencsik Barnabás a LUMU volt igazgatója mondta el, hogy a Ludwigban töltött 5 évében keményen küzdött a kiállítás létrejöttéért ami az ACAX kurátori programjának egy nagy eredménye, hiszen ennek köszönhető, hogy linzi és a magyar kurátorok két éven keresztül összhangban együtt tudtak működni. A tárlatot Bojana Pejic független kurátor nyitotta meg.

A kiállítás sok tekintetben különleges, hiszen a női test, a női akt a művészet elfogadott témája, viszont a meztelen férfi test az ókort követően részben eltűnt a művészeti palettáról, csak mitológiai hősként, vagy keresztény mártírként jelenhetett meg. A francia forradalom hozta magával a változást, hogy a ruhátlan férfiak megint teljes valójukban feltűntek a festményeken. Hogy mi ennek a változásnak az oka? A tárlat erre a kérdésre keresi a választ amit a férfi identitás, társadalmi szerep változásában vél megtalálni. A meztelen férfi június 30-ig tekinthető meg.

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása