Muzgo

Számadás a tálentomról

Előző héten többszöri meghosszabbítás után bezárta kapuit a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény kiállítása, de senki se búsuljon, az intézmény újabb briliáns tárlata már várja a kíváncsi látogatókat. Időben visszafele utazunk kicsit - a kiállításon pedig az író koponyája körül - vagyis a következő hírességünk az irónia, humoreszk, gúny másik nagymestere a filozófus, költő, író, műfordító, Karinthy Frigyes.

Az íróra legtöbben valószínűleg a gimnáziumi évek kihagyhatatlan Így írtok ti, és Tanár úr kérem alkotásai miatt emlékszünk, de persze a felszín alatt mindig sokkal több van. Karinthy Frigyes 1887. június 25-én született Budapesten. Már kiskorától kezdve szeretett olvasni, szatirikus élclapokat, romantikus, fantasztikus regényeket. Kedvencei közé tartozott Swift és Verne Gyula, akinek az ihletésére írta 15 éves korában a Nászutasok a Föld középpontja felé című első regényét, amelyet a Magyar Képes Világ újság részekben közölt le. Nyitott volt korának technikai vívmányaira, érdeklődéssel fordult a repülés, gépek, hőlégballonok, a fényképezés, mozi felé. A múlt és jelen vívmányai jövőbeli fantázia képekké, álmokká alakultak írásaiban, melyek mellett ezeknek társadalmi, köznapi hatását is vizsgálta, és néha filozofikus, kesernyés humoros nyelvezeten adta át olvasóinak.

Karinthy_kiallitas_150dpi_000.jpg

A Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusának, Kovács Idának koncepciója a számadás gondolata köré épült, középpontban az önmagával számot vető és a teljesítményét folyamatosan mérlegelő, állandóan megfelelni akaró író alakjával. Két teremben a Karinthyra jellemző témakörökön keresztül és azokhoz kötődő szimbolikus tárgyak segítségével kísérhetjük végig életútját, iskolai éveitől haláláig.

Az első teremben a tanulmányok, diákévek témája bontakozik ki, egy álomszerű tanterem formájában. A belépő látogatót a terem végében emelkedő pulpitus és tábla fogadja, a falon térkép, vele szembe szekrény, kitömött állatok és az elmaradhatatlan szögmérő. A látványra rácsodálkozva be is lehet huppanni a régi iskolapadba, ahol már vár is mindenkit a tananyag. Az első ámulatból felébredve a teremben körbejárva megismerkedhetünk az író első olvasmányaival, naplóival, családi hátterével, iskolai barátaival, tévé képernyőn a Lógok a szeren című humoreszkjével, Latinovits Zoltán előadásában.

Karinthy_kiallitas_150dpi_005.jpg

A második teremben tematikus egységekben élete különböző momentumait emelték ki. Elsőként igazi kávéházi hangulatban megismerkedhetünk költő író barátaival, a róluk írt, az ő stílusukban létrehozott Így irtok ti művével. Ahogy belépünk a kis kávéházi enteriőrbe, megcsörren a falon lévő telefon, amiből maga Karinthy szól a látogatóhoz. Az asztaloknál fülhallgatókból szintén az író hangja hallható. A kávéházból kilépve az örökmozgó világába csöppenhetünk, ahol a korabeli filmhíradók, családi filmek kockáin Karinthyt láthatjuk a Zeppelinről leszállni, kártyázni, vagy fiával hógolyózni. A terem további részében nőkhöz való viszonyát, a Nyugatnál töltött éveit, tudományokhoz való vonzódását mutatja be a kiállítás. Az eredeti tárgyak, kiemelt idézetek tökéletes harmóniában és egységben jelennek meg az interaktív képernyőkkel, melyek néhol fényképeket mutatnak, máshol játékra hívják nemcsak a fiatal korosztályt. A kiállítás végét Karinthy Utazás a koponyám körül című műve hátteréül szolgáló agydaganata, a műtéthez használt orvosi eszközök zárják.

Mint mindig, a Petőfi Irodalmi Múzeumtól ismét színvonalas, interaktív és élvezetes tárlatot kapja a látogató. A tárlat december 31-ig megtekinthető.

(Képek forrása:itt)

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása