Muzgo

137 millió tárgy 3D-ben

Újabb nagy projektre készül a Smithsonian Múzeum. Az impozáns, közel 137 millió tárgyat számláló gyűjteményét kívánja 3D-ben digitalizálni, mert ennek a hatalmas mennyiségnek általában csak 2 százalékát tudják bemutatni a látogatóknak. A terv ötlete a National Museum of African American History and Culture-ban rendezett Slavery at Jefferson's Monticello: Paradox of Liberty kiállítás előkészítése közben fogalmazódott meg, ugyanis ott éltek ezzel a technikai lehetőséggel.

A képen éppen Thomas Jefferson felsőteste készül el 3D-ben a digitalizált eredeti alapján. A terv kiötlői úgy gondolják, replikák készítésével oktatási, múzeumpedagógiai célt is szolgálnának, de természetesen nem csinálnának mindenről másolatot. Az elsődleges cél a digitalizáció lenne, ami pedig a kutatást könnyítené meg jelentősen. 

Mindez persze hatalmas adatmennyiség, és talán még nagyobb emberi erőfeszítés. Hiszen a milliós nagyságrendet szemlélve a tárgyakat csak egyenként kézbe venni is nagy feladat! Ennek, valamint a már feldolgozott adatok megfelelő, biztonságos tárolásának és felhasználhatóvá tételének terhe két ember vállán, Adam Metallo 3D digitalizációs koordinátor és társa Vince Rossi vállán nyugszik. Ők a felelősek az új digitális archívum kiépítéséért. Sok szerencsét nekik!  

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása