Muzgo

"Rengeteg tartalék és energia van a magyar múzeumokban"

Mikor örülünk mi a Muzgonál? Ha pezseg a levegő a múzeumok körül,és erre most ősszel sem lehet panaszunk. Ahogy színesednek a levelek, úgy mutatják meg újra ezer arcukat a kulturális intézmények. Tavasszal a Majálisé a főszerep, nyáron éjszaka barangolhatunk a múzeumokban, ősszel pedig egy hathetes fesztivállal várják ismét a látogatókat.

Csütörtökön tartották a Múzeumok Őszi Fesztiváljának sajtótájékoztatóját, a rendezvényt pedig hivatalosan hétfőn nyitják meg szokás szerint az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében. A helyszín ebben az évben a Gödöllői Királyi Kastély lesz. A hely kiválasztása nem véletlen, tudhattuk meg Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, megnyitóbeszédéből. A 2012-es Fesztiválon még jobban nyitni szeretnének a vidék felé, éppen ezért kívánják ennek a programsorozatba való legszélesebbkörű bevonását. Valóban nem budapesti a nyitóprogram helyszíne, mégis nagyon közeli.

Nem csupán a gödöllői hivatalos megnyitó az újdonság idén. A 2006-os megindulás után 2011-ig a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja kapta meg az Nemzeti Kulturális Alaptól a szervezés lehetőségét, idén azonban az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma meghívásos pályázatot írt ki a négy központi programsorozat megrendezésére, és a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége (a jelenlegi Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, a MMISz utódszervezete) meghívást kapott a Múzeumok Őszi Fesztiválja program központi rendezvényeinek és programsorozatának lebonyolítására.

Ez után következtek az impozáns számok: 450 program, 98 múzeum - ebből 15 országos (új csatlakozó például a Műcsarnok), 10 egyházi, 72 vidéki, és 1 levéltár. 40 000 példányban nyomtatott programfüzet.
A jelenlegi múzeumi helyzetre és a vidéki múzeumok január 1-től várható fenntartóváltására utalva jelentette ki felkonferáló beszédének végén a MVMSz elnöke, hogy a fenntartótól függetlenül is lehet jó munkát végezni, és elmondta, hogy rengeteg tartalék és energia van a magyar múzeumokban.

Kálnoki-Gyöngyössy Mártont Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója váltotta a felszólalók sorában. Ő az ősz és a múzeumok kapcsolatát emelte ki, hangsúlyozva a személyes élmények fontosságát. Kiemelte, hogy a múzeumok feladata, hogy a tárgyat kiragadják eredeti környezetéből és egy újba helyezve olyan élményt hozzanak létre, ami korábban nem létezett.

A tájékoztatónak otthont adó intézmény főigazgatóját Basics Beatrix, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának (MŐF) főszervezője követte, aki a 2012-es fesztivál újdonságaira helyezte a hangsúlyt beszédében. Először van a rendezvénynek önálló honlapja, mely állandó frissítés alatt áll, átlátható, nyitott. Itt minden megtalálható a programokról, az intézményekről. Sőt ígéretük szerint a fesztivál lezárása után, a kiértékelést követően felkerülnek majd a monitoring eredményei is. Sok olyan programtípust hoz az idei fesztivál, ami korábban nem volt, vidéken is láthatók lesznek rendhagyó vállalkozások. Fontos, hogy egy ilyen rendezvény keretében a múzeumok olyan programokat tudnak megvalósítani, amit év közben nem. A főszervező kiemelte az intézmények közötti együttműködést. Olyan fokon valósult ez meg idén, ahogy korábban sohasem.

Basics Beatrix után Fehér György a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, majd Fabényi Júlia a Baranya
Megyei Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója, és Mátéffy Balázs a Mátyás Templom Egyházművészeti Gyűjteményének igazgatója mondták el beszédüket, mellyel az országos, a vidéki és az egyházi múzeumok nevében szóltak a sajtó képviselőihez. Mindannyian saját intézményüknek a rendezvényben elfoglalt helyét, és az általuk képviselt múzeumcsoport sajátosságait emelték ki. Fehér György beszélt a múzeumok és a kultúra eladhatóságáról és ennek fontosságáról, Fabényi Júlia a vidéki múzeumok teljesítményét emelte ki, akik a rendelkezésre álló keretek mellett tudnak értékeset alkotni, Mátéffy Balázs pedig a még élő, eredeti kontextus megmutatásának fontosságát emelte ki.

A sajtótájékoztató zárásaként újra Kálnoki-Gyöngyössy Márton szólt az egybegyűltekhez, felhívva a figyelmet a 2012-es MŐF eddig ki nem hangsúlyozott újdonságára: okostelefonos alkalmazások is találhatók a programfüzetben. Igyekeznek tehát cáfolni a múzeumokat konzervatívként, a haladást nem követő intézményekként bemutató nézeteket, a nyitottság ugyanis megvan, október elsejétől november 11-ig pedig minden érdeklődőt szeretettel vár a Múzeumok Őszi Fesztiválja!

Légrády Eszter

Fotó: Villangó-Török Ivett

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása