Muzgo

21. század a múzeumban

Hányszor vettük igénybe magyar múzeumban az audioguide-ot? Na igen, nem sokszor, pedig a 20. század fülünkbe suttogó készüléke sok érdekes információval láthatna le minket egy-egy tárlat alkalmával. Most azonban megérkezett a konkurencia, okostelefon-tulajdonosok figyelem! A Nemzeti Múzeum új projektjében az ESRI Hungary fejlesztő céggel közösen egy alkalmazást hozott létre, ami a Kelet és Nyugat határán - az intézmény állandó régészeti tárlatában kalauzol el benneteket. Ott voltunk, amikor először tesztelték nyilvánosan a programot!

A sajtó képviselői a kiállítás tereiben tableteket és okostelefonokat kaptak, hogy ki-ki maga vagy éppen kisebb csoportokba verődve fedezhesse fel az új alkalmazást. Nem hagytak minket azonban teljesen magukra, a cég egyik munkatársa végig ott volt, hogy segítsen, vagy válaszoljon a felmerülő kérdésekre.
Interaktívabbá és személyesebbé válik a tárlat megtekintése az új programmal, mintha audioguide-ot használnánk. Nem kell minden szöveget végighallgatnunk, az általunk választott tárgyakról tudhatunk meg plusz információkat, ráadásul a hang mellett vizuális eszközökkel is él az alkalmazás. A tárgyat megnézhetjük “közelebbről” a nagy felbontású képek segítségével, vagy éppen az adott lelet megtalálásának helyszínét is megleshetjük a térképen.
Nemcsak statikus fotók segítenek a tárgyak történetének megismerésében, hanem videó és egyéb audioelem is helyet kapott az alkalmazásban - ami még állandó fejlesztés alatt áll és elmondások alapján a tárlat egészét átfogó, minden tárgyat bemutató tudástárat lehet benne létrehozni. Mi persze még csak a “béta” verziót láttuk, de elismerjük, hogy rengeteg lehetőség van a programban.

A kiépített wifi segítségével a régészeti kiállításba lépve azonnal letölthetjük az alkalmazást okostelefonunkra. A program ingyenes elérhető mindhárom fontos mobilos operációs rendszeren: Andorid, iOS, Windows Phone. A tárlatvezetés-funkció elindításával kezdetét is veszi a személyes kaland. A program érzékeli, ha átmegyünk az egyik teremből a másikba, így automatikusan frissíti az információkat. Emellett az alkalmazás a betáplált múzeumi térkép segítségével segít a tárlaton való tájékozódásban, és az általunk keresett tárgyak egyszerű megtalálásában.

Az audioguide-ot a múzeumlátogatást követően le kell adni. Mi a helyzet a Nemzeti Múzeum Tour Guide alkalmazásával? Az egyes korok és leletek leírásai és a hozzájuk tartozó képek az intézményből való kilépés után is “nálunk maradnak”, sőt ha lesz rá igény és valóban kidolgozzák a múzeum és a fejlesztő cég munkatársai a rendszert, akkor lehet, hogy még kisebb ajándékokkal is haza térhetünk a kiállításról - de ez még a jövő zenéje.

Megnéztük, tetszett és csak így tovább! Mi kíváncsian várjuk a folytatást!

Légrády Eszter

Fotó: Villangó-Török Ivett

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása