Muzgo

2012: Blockbuster kiállítások itthon és külföldön

akta-3.jpg Áttekintettük már a múzeumok szervezeti rendszerének változásait, beszéltünk megaprojektekről, felidéztük a fesztiválok hangulatát, jártunk gondolatban megnyitón. Mi maradt még ki egy éves áttekintésből, ha múzeumokról van szó? Persze, a kiállítások. Cikksorozatunk utolsó részében vegyük sorra 2012 legemlékezetesebb tárlatait!

 

 

Cézanne, Mapplethorpe, Uecker

Nem feltétlen ebben a sorrendben, de 2012-ben is sor került világhírű művészek sztárkiállításaira.

Több éves háttérmunkát követően, teljesen új művészettörténeti megvilágításba helyezve mutatták be a Szépművészeti Múzeumban a posztimpresszionista festő, Cézanne életművét. Az intézmény falai között láthatjuk még március 17-ig Günther Ueckernek, a neves ZERO csoport egyik tagjának a munkáit is. A művész a már szinte trademarknak számító szögeiről ismert, de a kiállításon sokkal változatosabb eszköztárat tapasztalhatunk: kör, hamu, kés, tinta és fehér szín.

art_photo_20_century_mapplethorpe_robert_pic_mapplethorpe_pic_ken_moody.jpgA Ludwig Múzeumban a világhírű Robert Mapplethorpe különleges hangulatú fényképei közül láthattunk egy válogatást: az emberi test szobor szerű ábrázolása és virágképei között jó néhány fallosszal. A kiállítás népszerűségét mi sem jellemezhetné jobban, mint az, hogy a látogatók között Bruce Willis és neje is felbukkant.

Az Ernst Múzeumban Ai Vej- Vej '80-as években készített New York-i fotóiból nyílt tárlat, ahol a művész szemén át nyerhettünk bepillantást a nagyváros lüktető életébe. Elsősorban a helyi kínai kolónia, de a Nagy Alma művészvilága, tüntetések, koncertek, szegénység is megjelent a fotókon.

 

Csontváry, Örkény, Lakner - csak hogy a magyarokról se feledkezzünk meg

0404_orkeny-pim-kz5.jpgA külföldi művészek kiállításai után pedig következzen most egy merítés azokból a tárlatokból és eseményekből, amik a magyar alkotók viszonylatában a legnagyobbat ‘szóltak’ 2012-ben.

2012. áprilisában nyitotta meg kapuit a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Mi mennyi? Örkény István 100 éves című kiállítás. Életút, munkásság, születésnapi köszöntés - így lehetne csak összefoglalni a 100 éve született író tiszteletére rendezett kiállítást? Dehogy! Zseniális, ötletes múzeumi megoldások, emlékezetes enteriőr, interaktív terek, információ és szórakozás. Ne aggódjanak azonban akik még nem látták a Muzgo által 2012 legjobb kiállításának tartott tárlatot. Az intézmény ugyanis úgy döntött, mintegy újévi ajándékként, hogy március végéig meghosszabbítja a tárlatot. Aki eddig lemaradt, nehogy kimaradjon!

29308_munkacsy01_large_normal.jpgA hátunk mögött hagyott esztendőt akár Munkácsy-évnek is lehetne nevezni. Nyáron az Aranyecset - Munkácsy Szegeden című tárlat várta a látogatókat, ami több intézmény (Móra Ferenc Múzeum, Munkácsy Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria) és egy neves gyűjtő, Pákh Imre képeit mutatta be. A december 16-ig látogatható tárlat hatalmas sikert aratott, 49 709-en tekintették meg.

Nemcsak az alföldi városban okozott sikert azonban a 19. századi festő. 2012. novemberében tudhattunk meg: együtt van a Trilógia Debrecenben (november 11-től az Aranyecset kiállításról a Golgota is megérkezett a Déri Múzeumba). A három monumentális festményt az elmúlt két évben Pécsett, Budapesten és Bécsben mintegy 300 ezren látták, most azonban a debreceni intézmény és a Munkácsy Alapítvány célja, hogy hosszú ideig maradjanak együtt a múzeum megújult Munkácsy-teremében. A Krisztus Pilátus előtt című kép a kanadai Hamilton Galéria tulajdona, 2014-ig tartós letétbe adták a Déri Múzeumnak. Az Ecce Homo a városé, a Golgotát pedig a Munkácsy Alapítvány kezeli. Kósa Lajos úgy nyilatkozott, a város célja az, hogy a tulajdonviszonyok rendezése után itt maradjon a Trilógia. Mi is reméljük, hogy sikerrel járnak!

Júniusban egy telefonhívás is felkavarta a kedélyeket a Virág Judit Galériában, majd a műkedvelő közönség soraiban. Egy Csontváry Kosztka Tivadar kép került ugyanis elő a családi magángyűjtemények homályából. A Traui tájkép naplemente idején című festményt alapos vizsgálatok alá vetették, és felgöngyölítették múltjának eseményeit, így már minden információ birtokában bocsáthatták árverésre december 16-án. A zárt liciten végül rekordáron, a kezdő ár háromszorosán, 240 millió forintért kelt el a festmény. Reméljük, hogy az új, boldog tulajdonos majd múzeumi megkeresésre lehetőséget biztosít arra, hogy a közintézmények látogatói is megcsodálhassák az alkotást.

csontváry.jpg

A Műcsarnok körüli változásokról első cikkünkben beszámoltunk, de nem esett eddig még szó az idei tárlatairól. A kortárs külföldi alkotók ( így kolozsvári képzőművészek, Marina Abramović, stb.) mellett a magyar művészek is felvonultak több nagy kiállítás keretében. A magyarság kérdéskörét járta körül mind a kisebb vihart kavaró, a nemzeti identitás kérdését vizsgáló Mi a magyar?, mind pedig a Bukta Imre retrospektív tárlata. A Munkácsy-díjas művésznek az egész Műcsarnokot betöltő a vidékkel, a szegénységgel, a parasztemberek életével foglalkozó Másik Magyarország című kiállítása még február 10-ig várja a látogatókat.

Volt azonban még egy kortárs művészeti tárlat 2012-ben, amely nagy visszhangot keltett és csak az IndexVideóra 56 ezren voltak kíváncsiak. amit még január 20-ig meg lehet tekinteni a Ludwig Múzeumban. Lakner Antal: Munkaállomás című kiállításáról van szó, ahol mi is égettük a zsír, szörföztünk a metróban és vágtuk a farönköket. Fel is vettük a tavalyi évet bemutató TOP 10-es listánkra. A nagy sikerre való tekintettel a tárlatot január 20-ig meghosszabbították.

 

Mi történt a nagyvilágban?

Kiállítások, új múzeumok, konferenciák, biennálék, kortárs művészeti vásárok. 2012-ben volt Olimpia, a Titanic elsüllyedésének, Dickens születésének és Erzsébet királynő uralkodásának évfordulója, amikre a múzeumok is reagáltak.

Pyramid_at_Louvre_Museum_Paris_France1.jpgA világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre is egy mozgalmas éven van túl, bár kicsit keserédes, hiszen decemberben lemondott az igazgató, Henri Loyrette, akinek 12 éves regnálása alatt az intézmény látogatószáma a duplájára nőtt. 2012-ben adták át a párizsi múzeum iszlám művészetet bemutató szárnyát, valamint megnyílt a Louvre Lensben épített kiállítótere is, ahol kortárs művészeti tárlatok kerülnek megrendezésre. Az Abu-Dhabi-ba tervezett projekt a gazdasági világválság miatt késik, de korántsem olyan kilátástalan a helyzet, mint a Guggenheim ezirányú közel-keleti tervei. 2012-ben arra is fény derült, hogy a Guggenheim Helsinkiben sem tud terjeszkedni.

A Getty Micheal Brand lemondása után, többévi keresés eredményeképpen 2012-ben új igazgatót köszönthetett a malibui múzeum élén. A James Cuno, a Getty Trust igazgatójának választása Timothy Pottsra esett, aki nemcsak múzeumvezetői, de vállalati tapasztalattal is rendelkezik.

documenta-bild-540x304.jpgA kortárs művészet szempontjából is különleges volt az év - ahogy minden ötödik év az. Júniusban rekord számú, 860,000 ezer látogató mellett rendezték meg a dOCUMENTA-t Kasselben, sorrendben a tizenharmadikat. A trendsetter esemény kurátora Carolyn Christov-Bakargiev volt, ahol magyar siker is született: Csákány István Szellemtartás című installációja hatalmas közönségsikert aratott. A fiatal alkotó munkája most a Ludwig Múzeum Az égbolt másik fele című tárlatán tekinthető meg.

Hollandiában átadták az amszterdami Stedelijk Múzeum fürdőkádra emlékeztető új épületét - immáron véglegesen. Volt építészeti biennálé Velencében, Armory és Friezie New Yorkban, Art Basel, a MoMA megvette John Cage 4’33”-ját.

A Mets falai között megrendezett a Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations című kiállítás apropóján a múzeum előtt leterített vörös szőnyegen idén is felvonult a divatvilág apraja-nagyja, amely így 2012 egyik legrangosabb partija volt.

met.jpg

Sok mindenről mesélhettünk volna még, de egy esztendőt mégsem lehet pár cikkben összefoglalni. Igyekeztünk kiemelni a legfontosabb, legemlékezetesebb momentumokat a 2012-es évből, és bízunk abban, hogy idén is annyi minden - reményeink szerint jó dolog - fog történni a múzeum világában, hogy nem győzzük majd megírni.

Légrády Eszter
Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása